Regionális szakmai nap a bírósági közvetítés jegyében a Gyulai Törvényszéken

A Gyulai Törvényszéken 2015. november 13-án „Próbáljuk együtt, így is lehet...” címmel regionális szakmai napot tartottak a bírósági közvetítéssel kapcsolatban, melyen a Debreceni, Szegedi és Szolnoki Törvényszék is képviseltette magát.
 
A rendezvényt dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke nyitotta meg. Utána elsőként dr. Rúzs Molnár Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi docense tartott előadást, melyben a munkaügyi perek esetén előírt egyeztetési kötelezettséget hasonlította össze a mediációval. Ezután dr. Orosz Krisztina, az OBH Bírósági Közvetítés Munkacsoportjának tagja ismertette az eddig elért eredményeket, majd dr. Bazsó Bernadett bírósági közvetítő a bírósági közvetítői bírósági ügyek utóéletét mutatta be.
Ezt követően a regionális szakmai nap dr. Kertész Tibor címzetes egyetemi docens  „Szerepkonfliktusok és módszertani dilemmák a mediáció gyakorlatában” című előadásával folytatódott, aki számos gyakorlati példán át, nagyon szemléletesen és magával ragadó stílusban mutatta be a közvetítői tevékenységet. A délután során a hallgatóság tagjai kis csoportokat alkottak, és egy jogesetet oldottak meg. Az esetet mediátorként kellett a csoporttagoknak közösen áttekinteniük, majd alkalom nyílt a lehetséges megoldások megbeszélésére, a felmerülő problémák és kérdések megvitatására.
 
A kötetlen hangulatú rendezvény zárásaként dr. Szabó Mária, a Gyulai Törvényszék koordinátora a regionális szakmai nap során szerzett tapasztalatokat és jó gyakorlatokat összegezte.
 
A rendezvény az Országos Bírósági Hivatal támogatásával valósult meg.
 
Gyula, 2015. november 24.