Robotzsaru-program bevezetése a bíróságokon

A Szegedi Törvényszék képviseletében dr. Nánási Illés, bíró és dr. Gárdiánné dr. Kocsis Daniella, bírósági titkár 2013. november hó 5. napján az Országos Bírósági Hivatal meghívására részt vett a Hivatal által szervezett és az Országos Rendőr-főkapitányság előadásában megtartott Robotzsaru-program bemutatásán.

A bemutató előtt, 2013. október hó 28. napján a Szegedi Törvényszék képviseletében dr. Arany János igazgatási feladatok ellátására felkért bíró, dr. Nánási Illés, bíró, valamint dr. Gárdiánné dr. Kocsis Daniella, és dr. Telegdy Gergely bírósági titkárok a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság épületében tekinthették meg a program működését annak érdekében, hogy program bíróságokat érintő részének kialakításához megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek.

A program bíróságokon történő bevezetésére a két szervezet szorosabb, gyorsabb és hatékony együttműködésének javítása mellett azért kerül sor, hogy kiváltsa a bíróságokra, a Szabálysértési Nyilvántartási Rendszerben történő adatrögzítésből, adatfelvitelből háruló feladatokat, ezáltal felszabadítva olyan munkaerő-kapacitást, amellyel a bíróságok szabálysértési jogalkalmazása időszerűbbé, költséghatékonyabbá válhat.

A program bemutatását követően a fejlesztők a Szegedi -, a Debreceni Törvényszék és a Pesti Központi Kerületi Bíróság program-javítási, - kiegészítési észrevételeire reagálva a bíróságok igényeinek mindenben megfelelő módosítások bevezetését vállalták.
Mindezek megvalósulása esetén a rendőrségeken indult szabálysértési ügyek a bíróságok részére elektronikus formában kerülnek megküldésre. A bíróságok által meghozott ügydöntő határozatok elektronikus rögzítését követően a program a 2012. évi II. törvény rendelkezéseinek megfelelő adatok automatikus elküldésével eleget tesz a nyilvántartási programban való adatrögzítési kötelezettségnek és a már beépített adatmutatók alapján kiemelkedő segítséget nyújt a bíróságokra jövőben váró statisztikai adatszolgáltatáshoz.

A részt vevők hosszú távú célként a rendőrségeken évek óta sikerrel alkalmazott program bírósági nyilvántartási programmal való összehangolását tűzték ki, amelyre a Hivatal informatikusainak tájékoztatása szerint egy tesztidőszak lezárását követően nyílhat lehetőség.

2013. november 10.