„Sajtóreggeli” a Tatabányai Törvényszéken

A Tatabányai Törvényszék szervezetfejlesztési projektjéhez is kapcsolható a 2014. november 26-án megrendezett „Sajtóreggeli”, amely alkalmat adott arra, hogy a helyi média képviselőivel hagyományteremtő szándékkal felfrissítsük a kapcsolatot. Kölcsönös bizalom alakulhat ki az eddigi esetleges tájékoztatás helyett, amelynek köszönhetően gördülékenyebbé válik a sajtóban való megjelenése a Tatabányai Törvényszéknek.

Az interaktív „Sajtóreggeli”-n résztvevők között képviseltette magát a Forrás Rádió, a Tatai és Tatabányai Televízió, valamint a helyi nyomtatott sajtó, a 24 óra.

Az érintett témák között szerepelt a Tatabányai Törvényszék működésének bemutatása, a törvényszék elnöke dr. Csorba Zsolt Ödön és Jókuthy Zsoltné dr. Rémay Gabriella törvényszéki titkár által. Külön napirendi pontban szerepelt a médiával való kapcsolat lehetőségének elképzelése és a társszervekkel való együttműködés ismertetése. A devizaperek aktualitásait dr. Pleskó Krisztina Zsuzsanna elnökhelyettes foglalta össze, egy prezentáció keretében.

Törvényszékünk kiemelkedően fontos szerepet tulajdonít a közvetítői eljárásnak, így annak bemutatását dr. Majorosné dr. Köck Ildikó kijelölt mediátor vállalta, kiemelve a Törvényszék úttörő szerepét is.

A Tatabányai Törvényszék nem feledkezik el a nyugdíjba vonult bírákról és igazságügyi alkalmazottakról, ugyanis élő kapcsolatot ápol a nyugalmazott munkatársakkal, akikkel minden évben több találkozót szervez. Ennek részleteiről, különleges történeteiről a Tatabányai Törvényszék elnöke tartott beszámolót.

A „Nyitott Bíróság” programról Járási Dóra, a törvényszék sajtótitkára tartott tájékoztatást. A program jelentős múltra tekint vissza, mivel megyénkben már évek óta működik ez a kezdeményezés az iskolák felé. Jelenleg is folynak iskolalátogatások az előadó bíróknak köszönhetően, akik osztályfőnöki órák keretében tartanak tájékoztatást a bíróságok működéséről. Ezt a nyitottságot a jövőben is fenn kívánjuk tartani, további előadások megtartásával, bírósági látogatások és tárgyaláslátogatások segítségével is. A „Nyitott Bíróság” program segítségével az igazságszolgáltatás kézzelfoghatóbbá válik, így az igazságügyben dolgozók munkája megismerhetőbbé, ezáltal döntéseik elfogadhatóbbakká válnak, így csökkentve a bíróságokkal szembeni bizalmatlanságot, ami a kezdeményezés mottójából ered: „Attól félsz, amit nem ismersz”.

Az utolsóként ismertetett téma a Tatabányai Törvényszéken zajló szervezetfejlesztési projekt, amelynek keretében a munkatársak öt munkacsoportja dolgozik különböző területeken. A törvényszék elnöke a projektet érintő főbb pontok bemutatásával tájékoztatta a sajtót a fejlesztési irányáról, melynek lényege, hogy a bíróság a feladatát a jövőben még időszerűbben és hatékonyabban lássa el.

Tatabánya, 2014. december 2.