Sajtótájékoztató a Miskolci Törvényszéken

Tartalmas, sok munkával és még több sikerrel teli időszakként mutatta be dr. Répássy Árpád, a Miskolci Törvényszék elnöke a 2016. évet az évértékelő összbírói értekezletet megelőző sajtótájékoztatón. Elmondta, a bíróság tavalyi munkáját alapvetően meghatározta a „Szolgáltató bíróságért” és a „Fenntartható fejlődés” programokban való részvétel, az ott elért eredmények. Kiemelte, hogy a Miskolci Törvényszék a „Szolgáltató bíróságért” programban országosan a második helyet érte el azzal, hogy több mint 44 százalékkal csökkentették a két éven túli ügyek számát. A „Fenntartható fejlődés” programban – ami az ítélkezést és az ügyfélkapcsolatokat támogató rendszerek fejlesztését célozta – pedig az ötödik helyen zárták a tavalyi évet. 
 
Az időszerűségi mutatók között a törvényszék elnöke kiemelte, hogy az érkezett ügyek 90 százalékát egy éven belül befejezték. 
 
Az ítélkezési tevékenység társadalmi elfogadottságának egyik mutatója a fellebbezett ügyek száma, melyek a Miskolci Törvényszék és bíróságai esetében azt jelzik, hogy a bírák nem csak hatékonyan és időszerűen, de magas színvonalon is ellátták feladataikat. Az első fokon hozott jogerős döntések aránya 82 százalék, vagyis az ügyfelek több mint 80 százaléka elfogadta az ítéleteket. Kiemelte továbbá a Nyitott Bíróság programban, a tanúgondozás, a mediáció, és a gyermekbarát igazságszolgáltatás terén végzett aktív tevékenységeket. 
 
Dr. Fazekas Sándor, az Országos Bírói Tanács tagjaként ismertette a sajtó képviselőivel a tanács feladatait, tevékenységét. Kiemelte a Miskolci Törvényszék jó gyakorlatait, és azt, hogy ez mind hozadéka és megerősítése az OBT munkájának is. 
 
Dr. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke a Miskolci Törvényszék bíráinak megalapozott szakmai ítélkezését hangsúlyozta, alátámasztva azzal az adattal is, miszerint a 2016. évben a peres ügyekben beérkezett 134 fellebbezésből mindösszesen öt hatályon kívül helyezésre került sor, részben objektív, az elsőfokú ítélkezéstől független ok miatt. Kiemelte, hogy az ítélőtábla régiójában is jelentős szerepet foglal el a Miskolci Törvényszék az ügyek mennyisége, azok minősége, a folyamatban lévő ügyek száma és bonyolultsága miatt is.
 
Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke elmondta, hogy a hatékony, időszerű és megalapozott bírói munkához szükség van a megfelelő tárgyi környezetre, infrastruktúrára, valamint megfelelő jogszabályokra is. Az OBH elnöke kiemelte a törvényszék által felállított munkacsoportok munkájának fontosságát, különösen az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatosan. Méltatta a törvényszéknek az új generációk gondozása és az utánpótlás biztosítása érdekében kifejtett tevékenységét. Beszélt a sajtó munkatársainak arról is, hogy hazánk bíróságai a nemzetközi eredménytáblákon is kiváló eredményeket érnek el, különösen igaz ez a közigazgatási ügyszakra, ahol a második helyen állunk. Az Európai Bizottság igazságügyi eredménytáblájának 2016-os eredményei szerint az eljárások átlagos hosszát tekintve Magyarország az 5. helyen áll.
 
A sajtó képviselői a résztvevőket a bíróságokon megvalósuló biztonsági intézkedések kapcsán kérdezték.