Sajtótájékoztató Nagyváradon – a Debreceni Törvényszék részvételével

A Magyar Kultúra Ünnepe programsorozat keretein belül, „A jogszolgáltatás története Berettyóújfaluban” című konferencián ismerhetik meg az érdeklődők a Berettyóújfalui Járásbíróság történetét – erről és az ünnepi hét eseményeiről tartottak sajtótájékoztatót a partiumi városban Nagyvárad, Debrecen és Berettyóújfalu, valamint a Debreceni Törvényszék képviselői.
 
Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke kiemelte: Berettyóújfaluval már 16. éve emlékeznek meg közösen a Magyar Kultúra Napjáról, az ünnepi programokhoz pedig most már Margitta települése is csatlakozott. A két erdélyi városban a hagyományos programok mellett kiállításokkal, könyvbemutatókkal, helytörténeti előadással készülnek. Nagyváradon az ünnepi hét gáláján az Életmű-díj mellett átadják a Magyar Kultúráért Díjat is.
 
Papp Csaba, Debrecen tanácsnoka a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Debrecen és Nagyvárad immár 25 éve testvérvárosok, és Debrecen a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázat során is épít majd a két város együttműködésére. Debrecenben szintén számos kiállítással, könyvbemutatóval, koncerttel, színházi előadással köszöntik a kultúra ünnepét.
 
Kolozsvári István, Berettyóújfalu kulturális menedzsere kiemelte: Nagyvárad és Berettyóújfalu sok szállal kötődik egymáshoz, ezek egyike a közös Magyar Kultúra Ünnepe. Berettyóújfaluban az ünnepi hét programjai között fontos szerepet kap a Reformáció 500 éve, átadják majd a közművelődési – kulturális Erdélyi Gábor díjat, illetve megemlékeznek Arany Jánosról is. „A jogszolgáltatás története Berettyóújfaluban” című konferencia napja január 23-a.
 
Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke a Debreceni és a Nagyváradi Törvényszék évek óta tartó kapcsolatára hívta fel a jelenlévők figyelmét, hangsúlyozva: egyre nagyobb a bíróságok társadalmi szerepvállalása, melynek szerves része a bíróságtörténeti kutatás is. Kahler Ilona hozzátette: az OBH támogatásával a Debreceni Járásbíróság történetét már megismerhették könyvben, illetve konferencián is az érdeklődők, most a Berettyóújfalui Járásbíróság történeti kutatásának eredményeit tárják a berettyóújfalui konferencia résztvevői elé.
 
A konferencia egyik előadója a Berettyóújfalui Járásbíróság bírája, Dr. Bagossyné Dr. Körtvélyesi Mária lesz. A sajtótájékoztatón Kahler Ilona a járásbíróság és Nagyvárad különleges kapcsolatát és ezzel együtt a kutatás nehézségeit is kiemelte. A Berettyóújfalui Járásbíróság ugyanis alapításától kezdve a Nagyváradi Törvényszékhez tartozott, így 145 év bírósági iratainak valahol Nagyváradon kell lenniük, egyelőre azonban ezeket a kortörténeti dokumentumokat nem sikerült fellelni. A Magyar Kultúra Ünnepe által kialakuló, határokon átívelő kapcsolat azonban akár újabb forrásokkal is gazdagíthatja a bíróságtörténeti kutatást.
 
A konferencia programja itt érhető el.