„Segítséggel könnyebb!” - Érzékenyítő és szemléletformáló tréning a Szolnoki Törvényszéken

A Szolnoki Törvényszéken 2016. február 15-én „Segítséggel könnyebb!” címmel érzékenyítő és szemléletformáló tréning megtartására került sor.

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete által szervezett tréningen törvényszéki és járásbírósági bírák mellett, a törvényszék és az illetékességi területén működő bíróságok kezelőirodáiban dolgozó igazságügyi alkalmazottak, valamint a törvényszék épületében személy-, és vagyonvédelmi feladatokat ellátó biztonsági szolgálat tagjai vettek részt, akik munkakörük jellegénél fogva napi szinten, személyesen, illetőleg telekommunikációs úton, közvetlenül érintkeznek az ügyfelekkel.

Az ügyféltájékoztatás során kiemelt jelentőséggel bír, hogy az azt végző személyek minden körülmények között megfelelő, a bíróság tekintélyéhez méltó hangnemben, empatikusan, előzékenyen, a jogszabályi előírások betartásával végezzék munkájukat. Még hangsúlyosabban igaz ez a látássérült ügyfelekkel történő kommunikáció során, amit kizárólag az ezen speciális élethelyzetet ismerő, képzett igazságügyi alkalmazottak képesek megfelelően ellátni.

A Pesti Zoltánné egyesületi elnök által vezetett, és Palásti-Kondás Erika látássérült szakember közreműködésével tartott tréningen a résztvevők a látássérültséggel kapcsolatos alapvető fogalmakkal, és az ezen emberekért működő intézmény-, és szervezet rendszerrel ismerkedtek meg, majd a látássérült ügyfél szerepébe bújva, konkrét szituációkat feldolgozó tréningen vettek részt.

A bíróság részéről eljáró, az ügyfelekkel közvetlenül érintkező személyek részéről a nem megfelelő hangnem megválasztása, az általuk tanúsított nem adekvát hozzáállás alkalmas arra, hogy a bírósági szervezetbe vetett közbizalmat aláássa, míg a megfelelő kommunikáció a bíróságokról alkotott pozitív képet erősítheti. Ily módon a tréning az Országos Bírósági Hivatal Elnökének szolgáltató bíróság kialakítására irányuló stratégiai célkitűzésének megvalósítását szolgálta.

Szolnok, 2016. február 16.