Szabálysértési konferencia a Székesfehérvári Törvényszéken

2014. október 20-án a Székesfehérvári Törvényszék szabálysértési konferenciát tartott, melyen a Székesfehérvári Rendőr-főkapitányság, a Székesfehérvári, Móri és Bicskei Rendőrkapitányság, a Fejér Megyei Főügyészség, a Fejér Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának tagjai, valamint a törvényszékhez tartozó bíróságok képviseltették magukat. A konferenciát a törvényszék elnöke, dr. Gerber Tamás nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy a szabálysértési jogalkalmazás során számos olyan problémával kell a hatóságoknak szembenézni, amelyek megkövetelik az együtt gondolkodást a hatékony és időszerű ítélkezés érdekében. A törvényszéken nemrégiben létrehozott szabálysértési csoport kialakítását ezen célkitűzésen túl az egységes szabálysértési ítélkezés kialakítása vezérelte.  
 
A konferencia elsősorban a szabálysértési ügyekben Fejér megyében eljáró hatóságok problémafelvetéseit vitatta meg. Így szó volt az elzárásra átváltoztatás iránti eljárások kapcsán a bíróság hatályon kívül helyezési gyakorlatáról (leginkább a helyszíni bírság kiszabása körében előforduló tényállási hiányosságokat érintve), a perújításról, a tolmácsolás, fordítás követelményeiről. Érintette a vita a közvetítői eljárás kapcsán a mediációra rendelkezésre álló idő rövidségéből fakadó kihívásokat, s annak szükségességét, hogy jogszabály módosítással már az előkészítő eljárás során széles körben lehetővé váljon az elterelés. 
 
 
A konferencia a részvevők azonnali visszajelzése alapján eredményes és sikeres volt, s ezzel egy hagyományt indított útjára a törvényszék.
 
Székesfehérvár, 2014. október 21.