"Szabálysértési ügyek: 60 százalékos növekedés" - írta a szabályértési ügyekkel kapcsolatosan a Délmagyar

Szeged - Alig bírják a különböző szabálysértési ügyek időszerű kezelését a Szegedi Törvényszék járásbíróságai: a tavaly életbelépett új szabálysértési törvény óta az elmúlt fél évben 60 százalékkal nőtt ezen ügyek száma.

Az óriási emelkedés amiatt történt, hogy az új rendelkezés szerint a pénzbírságok és helyszíni bírságok szabálysértési elzárásra válthatók: aki semmiképpen nem akar fizetni, arra a bíróság szabja ki a büntetés időtartamát, ami hatalmas emberi és tárgyi terhet ró a bíróságokra; kevés a titkár és kevés a tárgyalóterem.

A megnövekedett ügyforgalommal kapcsolatban tartottak négyoldalú szakmai egyeztetést kedden a Szegedi Törvényszéken a bíróságok, a Szegedi Járási Ügyészség, a Szegedi Ügyvédi Kamara és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság képviselőinek részvételével.

Joó Attila, a Szegedi Törvényszék büntető kollégiumának vezetője elmondta: eddig is folyamatosan emelkedtek a szabálysértési ügyek, ám számuk az utóbbi fél évben az új törvény hatására további 60 százalékkal nőtt. – A Szegedi Törvényszékre 2012-ben ugyanannyi szabálysértési ügy érkezett ahány büntetőügy. Nincs egységes joggyakorlat sem: eltérőek az álláspontok, hogy milyen esetekben kell tárgyalást tartani, milyen bizonyítékokat kell beszerezni, a védő megjelenjen-e az ülésen, a kiszabott pénzbírságot melyik hatóság hajtsa végre, az összeget hova kell befizetni. Ezek a kérdések nincsenek pontosan szabályozva a szabálysértési törvényben és a végrehajtási rendeletben – magyarázta a kollégiumvezető.

Az Országos Bírósági Hivatal vezetőjének lehetősége van törvénymódosító javaslattal élni az országgyűlés felé: az egész országban gyűjtik a szakemberek észrevételeit, amit egy leiratban terveznek majd benyújtani a parlamenthez. A fenti problémák tisztába tevésén kívül azt is szeretnék elérni, hogy szabálysértési ügyekben csak a legindokoltabb esetekben lehessen élni a fellebbezés lehetőségével – ezzel is csökkentenék a bíróságok terheit.

2013. április 30., Délmagyar