Szakmai konferencia a Magyar Igazságügyi Akadémián

 
Szakmai konferenciát tartott az Európai Jogi Szaktanácsadói Hálózat az uniós csatlakozás 10 éves évfordulója alkalmából 2014. május 14-én a Magyar Igazságügyi Akadémián. A konferencia témája: „Az előzetes döntéshozatali eljárás elméleti és gyakorlati kérdései polgári, közigazgatási és büntető ügyszakban”. 
  
Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 2013-ban kiadott szabályzata új alapokra helyezte az Európai Jogi Szaktanácsadói Hálózat működését. Az Európai Jogi Szaktanácsadói Hálózat rendezvényének aktualitását az uniós csatlakozás 10 évfordulója adta.  
 
A programot dr. Darák Péter a Kúria elnöke és dr. Czine Ágnes az Európai Jogi Szaktanácsadó Hálózat koordinátora nyitotta meg.
 
A megnyitón elhangzott, hogy az új rendszer egyebek között gördülékennyé teszi a szakmai segítségnyújtást a bírák számára az uniós jogi kérdésekben, illetve interaktív fórumot biztosít a könnyebb tájékozódáshoz, ezáltal pedig hatékonyabbá válik az információáramlás a bírák és a szaktanácsadók között. Ezt több példával is alátámasztották az előadók.
 
Az előadások elsősorban az uniós igazságügyi diplomáciát, a jogalkotást, a jogfejlesztést és a jogértelmezést mutatták be részletesebben. A bírák napi munkájuk során egyre gyakrabban találkoznak olyan ügyekkel, amelyekben az ügyfelek és a jogi képviselők uniós jogszabályokra hivatkoznak. A szakmai találkozón a résztvevők a jövőbeni aktuális feladatokról egyeztettek a meghívott szakemberek. 
 
A rendezvény dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnökének támogatásával jött létre, fővédnöke dr. Darák Péter, a Kúria elnöke.
 
További képek az alábbi linken érhetők el.