A SZEGEDI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM VASVÁRI PÁL SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJÁNAK DIÁKJAI TETTEK LÁTOGATÁST A SZEGEDI TÖRVÉNYSZÉKEN

A Szegedi Törvényszék a korábbi évek sikeres programjai után továbbra is örömmel tesz eleget a középiskolák „Nyitott Bíróság” programba illeszkedő kéréseinek, ekként a Szegedi Szakképzési Centrum Vasvári Pál Szakképző Iskolájának előzetes megkeresése alapján 2016. április 4. napján bírósági épület- és tárgyaláslátogatással egybekötött programot szervezett.
 
A 16 fős csoportot Kerekné dr. Jakó Nóra bírósági fogalmazó köszöntötte, majd röviden ismertette a diákokkal a törvényszéki palota történetét és a bírósági szervezetrendszer felépítését. Az épület séta során a középiskolások tájékoztatást kaptak a bíróvá válás folyamatáról, a bírósági fogalmazói és titkári feladatokról, a gyakorlatban leginkább előforduló jogi problémákról. A séta lezárásaként a tárgyalások menetéről, a tárgyalótermi viselkedés és talárviselés szabályairól folytattak kötetlen beszélgetést a diákok az őket kísérő bírósági fogalmazóval, majd a dr. Mészáros Milán által vezetett polgári jogi tárgyú tárgyalásra ültek be hallgatóságként.
 
A tárgyalás lefolytatását követően az eljáró bíró a polgári perekkel kapcsolatos eljárási szabályokba, valamint a kártérítési perek gyakorlatába nyújtott betekintést, amelyet a diákok nagy érdeklődéssel fogadtak, hiszen bírósági látogatásuk határozott célja az volt, hogy az idei tanévben általuk elsajátított jogi alapismereteket kötelmi és kártérítési jogi ismeretekkel egészítsék ki.
 
További képekért kattintson ide
 
Szeged, 2016. április 6.