A Szegedi Szakképző Iskola Krúdy Gyula Tagintézményének diákjai a Szegedi Törvényszéken

A Szegedi Törvényszék a Nyitott Bíróság program keretében nem csupán az együttműködési megállapodásban részt vevő iskolák számára szervez programokat, hanem egyéb középiskolák tárgyalás- és épületlátogatásra irányuló kérelmeinek is örömmel tesz eleget.
 
A 2015. április 30-án a fenti céllal a Szegedi Szakképző Iskola Krúdy Gyula Tagintézményének diákjai látogattak el a Szegedi Törvényszékre. Kerekné dr. Jakó Nóra bírósági fogalmazó a bíróság aulájában köszöntötte a csoportot, majd végigvezette őket a törvényszék épületén.
 
 
A diákok megtekintették a Szegedi Törvényszék mediációs szobáját, ahol dr. Pintérné dr. Pipicz Gizella és Kanyáriné dr. Tuska Mariann bírósági közvetítők a mediációs eljárás lényegéről, valamint gyakorlati alkalmazásának eseteiről tartottak rövid tájékoztató előadást részükre. Ezt követően a középiskolásokból álló csoport egy garázdaság vétsége miatt folyamatban lévő büntetőügy tárgyalásán vehetett részt hallgatóságként, amelyet megelőzően Kerekné dr. Jakó Nóra felvilágosítást nyújtott a tárgyalótermi viselkedési normákról, a talárviselési szabályokról, a tárgyalások nyilvánosságáról, s a büntetőeljárások főbb sajátosságairól. A tárgyalás befejezését követően dr. Nánási Illés bíró úr tartott rövid összefoglalót a fiatalkorúakat érintő bűncselekményekről, valamint az elkövetővé, illetőleg áldozattá válás elkerüléséről.
 
A program a bíróság könyvtárában zárult, ahol a diákok a törvényszék épületének történetével, az igazságszolgáltatás szervezetével ismerkedtek meg, megtekintették továbbá a könyvtárban kuriózumként számon tartott régi kiadványokat, amelyek közül a legrégebbi 1804-ben került kiadásra.
 
Szeged, 2015. május 4.