A Szegedi Törvényszék is részt vett a Múzeumok Éjszakáján

Közel 200 érdeklődő jelent meg a Szegedi Törvényszék központi épületénél a Múzeumok Éjszakáján, mely programsorozathoz az idén először csatlakozott a törvényszék.
 
A látogatókat dr. Tárkány-Szűcs Babett, a törvényszék elnöke köszöntötte, majd a törvényszéki séta során - többek között - ismertette a bíróság Széchenyi téri épületének történetét, bemutatta a bírósági szervezetrendszer alapjait, tájékoztatást nyújtott a Törvényszéken és a járásbíróságokon folyó tevékenységről, a bíróvá válás folyamatáról, a mediációról, a tanúgondozásról, a „Nyitott Bíróságok” programról és a bíróságot érintő, közérdeklődésre számot tartó aktuális kérdésekről.
 
A bíróság kollégiumi termében dr. Joó Attila, a büntető kollégium vezetője és Rózsáné dr. Markó Zsuzsanna, tanácselnök a Törvényszéken folyó szakmai munkát, majd az egyik tárgyalóteremben a büntető és polgári eljárások jellemzőit mutatták be. Az utóbbi alkalommal segítségükre voltak a Törvényszéken dolgozó bírósági fogalmazók, ügyintézők, akik a talárviselés szabályainak bemutatása mellett szemléltették a bírósági tárgyalásokon a bíró, az ügyész és az ügyvéd szerepét. Harmados Mária, könyvtáros, tisztviselő a bíróság szakkönyvtárában kalauzolta az érdeklődőket, bemutatta a könyvtárban fellelhető legrégibb, 1804. évi kiadású kiadványt is. 
 
A program záróakkordjaként a közönség rövid koncertet hallgathatott meg a Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjainak előadásában. 
 
Mind a látogatók, mind a Szegedi Törvényszék munkatársai sikeresnek értékelték a programot, mely szerepet játszik abban, hogy az állampolgárok jobban megismerhessék a bíróságokon folyó munkát, megismerhessék, és megérthessék a bíróság működését, a bírósági eljárások főbb jellemzőit, és – a Múzeumok Éjszakája program mottójához híven – kulturális élménnyel gazdagodjanak. 
 
A várakozásokon felüli érdeklődésen felbuzdulva a Szegedi Törvényszék a jövőben is csatlakozni kíván a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz.
 
Szeged, 2014. június 24.