Szervezetfejlesztés a Budapest Környéki Törvényszéken – a közös célok összehozzák a munkatársakat

          

Befejeződött az ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0054. számú, „Komplex szervezetfejlesztési projekt megvalósítása a Budapest Környéki Törvényszéken” megnevezésű projekt, amelyre pályázva a Budapest Környéki Törvényszék 29 millió forintot nyert.

A pályázati kiírásnak megfelelően öt - Teljesítménymenedzsment, Folyamatoptimalizálás, Tudásmegosztás, Minőségirányítás, Változáskezelés - beavatkozási területen történtek fejlesztések, melyek 2014. február 1. és június 30. napja között valósultak meg.

A projektet záró eseményt dr. Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke nyitotta meg. Kiemelte, hogy a Törvényszék máris profitált a projektből, hiszen a munkacsoportokban mindösszesen 65 fő vett részt, olyan kollégák dolgoztak együtt hatékonyan és roppant kreatívan, akik az eddigi munkájuk során addig még nem is találkoztak.

A projekt zárásaként a munkacsoportok vezetői egymással és a Törvényszék munkatársaival ismertették meg az elért eredményeket. Az egyes beavatkozási területeken minden munkacsoportnak sikerült valamilyen, a szervezet számára fontos újítást hozni: így többek között a szakmai tapasztalatok, a szervezeti tudás megőrzésével, fejlesztésével és átadásával foglalkozott a dr. Kiss Márta kollégiumvezető asszony által vezetett Tudásmegosztás Munkacsoport.

A környezetvédelem jegyében, ismét egy lépést téve a „zöld bíróság” ideája felé, a Klárikné Török Zsuzsanna által vezetett munkacsoport a bíróság hulladékgazdálkodásával, a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségeivel foglalkozott.

Több, régóta áhított fejlesztés is révbe ért: „a Törvényszéken felmerülő fuvarozási igények racionalizálása” projektcím alatt elkészült például a törvényszék „Gépjármű foglalások” nevű szolgáltatása, ami a bíróság autóflottájának a legoptimálisabb kihasználását teszi lehetővé.

Indulásra kész a törvényszék új internetes és intranetes honlapja, rövid tesztidőszakot követően mindkét felületet igénybe vehetik a bírósági dolgozók, illetve a BKT iránt érdeklődő állampolgárok.

Nem is titkoltan a „jövőnek dolgozott” a dr. Borbély Attila vezette munkacsoport, akiknek a felsőoktatási intézményekkel való együttműködési megállapodások számának a növelése, illetve a meglévő megállapodások felülvizsgálata, aktualizálása jutott feladatul.

A projekt keretében a Törvényszéken először készült ún. „Ügyfél-elégedettségi felmérés”, amit izgalmas kutatómunka alapozott meg, az eredményekből levonható következtetések pedig kiváló alapot adnak a bíróság és az állampolgárok kapcsolatának további javítására.

Budapest, 2014. július 18.