Szervezetfejlesztés a Székesfehérvári Törvényszéken

A Székesfehérvári Törvényszék eredménnyel pályázott az Új Széchenyi Terv Államreform Operatív Program által meghirdetett ÁROP-1.2.18/A-2013. „Szervezetfejlesztési Program Államigazgatási Szervek számára” projektre és 27 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.
 
A pályázati kiírásnak és saját szakmai koncepciójának megfelelően a törvényszék 2014. január 17. és június 30. között - kizárólag a szervezet tagjainak közreműködésével - a belső működési hatékonyság javítására öt beavatkozási területen indított fejlesztési átalakítást. 
 
Az intézményi teljesítmény fejlesztések az OBH stratégiai célkitűzéseihez igazodva, a bírói munka hatékonyságának növelése, a perek időtartamának csökkentése, a hatékony, kompetencia alapú emberi erőforrás gazdálkodás irányába hatnak. Kidolgozásra kerültek az egyes ügyszakokban elvárt (ésszerű határidejű) befejezési mutatók, a szükséges emberi erőforrás meghatározásával.
 
Az ítélkezés gyorsításához, a kezdő bírák tevékenységének segítéséhez több egységes iratminta, eljárási protokoll készült. A teljesítménymenedzsment vizsgálta a soron kívül intézendő ügyek eljárási menetét és annak ellenőrzésére Elnöki utasítás készült. 
 
A program lehetővé tette két munkafolyamat optimalizálását, a belső kommunikáció hatékonyabbá tételét egy Novell Vibe informatikai felület létrehozásával és a már sikeresen működő Nyitott bírósági program továbbfejlesztése módszerének kidolgozását.
 
Az igazságszolgáltatásban eddig még nem alkalmazott minőségirányítás bevezetésére a CAF-2013. önértékelési modell alapján került sor, a szervezet tevékenysége erősségeinek és fejlesztendő területeinek azonosításával. A minőségirányításon belül ügyfélelégedettség-mérést is végzett a bíróság és annak alapján megfogalmazásra került a törvényszék Ügyfélkartája. Ebben a szervezet az ügyfelek hatékony, udvarias, szakszerű kiszolgálását vállalta, a partnerség, a számonkérhetőség és a nyilvánosság biztosítása elve mentén.
 
A pályázat azonosítószáma ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0057.
 
A Székesfehérvári Törvényszék elnökével és elnökhelyettesével készített interjút a Fehérvári Médiacentrum, melyet itt tekinthetnek meg.
 
Székesfehérvár, 2014. július 2.