A szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium diákjai vettek részt a Nyitott Bíróság programban

A Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium 30 tanulója Szárnyas István kapcsolattartó-tanár kíséretében, a „Nyitott bíróság” program keretében vettek részt a Szombathelyi Járásbíróság tárgyalásán. A vádirat szerint a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet egyik fogvatartottja -a sértett- kenyérgalacsinból készített, gyógyszernek álcázott hamisítványt adott a szintén fogvatartott kettő vádlottnak „gyúrós gyógyszerként” kávé és cigaretta ellenében. A vádlottak rájöttek, hogy a sértett átverte őket, ezért követelték, hogy fizessen vissza nekik mintegy 20.000 Ft-ot, mert ha nem, akkor megverik. A sértett nem tudott fizetni, ezért a vádlottak 2013. május 18-án megverték a bv. intézet udvarán, majd másnap ugyanott az I. r. vádlott eltörte az orrát. A bíróság a tárgyalás elnapolta, így az ügyben ítélet nem született.

A tárgyalás előtt a diákoknak dr. Tóth András bíró tartott előadást a bíróság működéséről, az eljárások általános menetéről.

Szárnyas István tanár visszajelzése alapján a diákok „elragadtatva szóltak a sokszínű élményről, már várják a folytatást”.

Szombathely, 2015. február 18.