A szűklátókörűség nem vezet sehova, kötelességünk új irányokat keresni – interjú Elisabeth Corte bíróval

A II. Bíróság és kommunikáció nemzetközi konferencián a magyar gyökerekkel rendelkező Elisabeth Corte-t, a Quebec-i Bíróság elnökét kérdeztük, aki számos gyakorlati példával és humorral fűszerezett előadást tartott a kanadai bíróságok kommunikációs gyakrolatáról.

- Előadását magyarul kezdte. Ezek szerint ismerős a magyar közeg?

- Ugyan Párizsban születtem, de magyar származású vagyok. Annak idején még az olasz dédnagyapám érkezett Magyarországra. Édesapám is olasz, édesanyám pedig magyar. Szüleim előbb Párizsba vándoroltak ki, majd onnan 2 éves koromban Kanadába költöztünk.

- Több előadás is volt a konferencia nyitónapján. A bíróságok és a média kapcsolatát számos nézőpontból közelítették meg az előadók. Hogyan értékeli az első napot?

- Ahogy az előadásomat is kezdtem, tanulni jöttem erre a konferenciára. Számomra mindig is fontos szempont volt a fejlődés és a több nézőpont kialakítása. Abban hiszek, hogy a szűklátókörűség nem vezet sehova, ezért kötelességünk új irányokat keresni. Nem hiszek abban, hogy csak az lehet a célravezető megoldás, ami nálunk működik. Ezért is örülök, hogy itt lehetek, a közeg nagyon inspiráló.

- Mi a legaktuálisabb kommunikációs feladat a Quebec-i Bíróságon?

- Azt hiszem a legújabb kihívás a közösségi média (twitter, facebook) és a technológiai újdonságok használata. Fontos, hogy az információ minél gyorsabban, minél közvetlenebb módon jusson el az állampolgárok számára, ugyanakkor az sem elhanyagolható szempont, hogy ezáltal a bírák munkája is egyszerűsödik, ami szintén pozitív. A tudás és az információ akkor ér valamit, ha lehetőség van azt megosztani. A bíróságok kapcsán meggyőződésem, hogy az információnak minél szélesebb körben hozzáférhetőnek kell lennie, ezáltal a szolgáltató jelleg erősödhet, ami tovább növelheti a közbizalom elérését is.

- Az előadásában említett egy kanadai pilot projektet is. Erről mit kell tudni?

- Nos, ez egyelőre még alig egy hónapja kezdődött Manitoba tartományban, ezért még a konkrét értékelés várat magára. Az újításról annyit kell tudni, hogy a bíróságok kamerákat helyeztek el az ottani tárgyalótermekbe, így onnan lehetővé vált a tárgyalások közvetítése. Természetesen vannak kivételek, például a tanúvallomásokat nem közvetítik, de a védőbeszéd, illetve a bírói döntés élő bemutatására ezáltal lehetőség van. A cél tehát a nyilvánosság és a gyorsaság. Kanadában egyébként tartományonként eltérő a szabályozás ebben a kérdéskörben. Quebec-ben például csak a hangrögzítés engedélyezett, a TV-közvetítés nem. Ugyanakkor örülök annak, hogy számos ország gyakorlatát is megismerhetem.

A konferenciáról szóló tudósítást itt olvashatja el.

A megoldandó kérdések hasonlóak, az arra adott válaszok sokrétűek - interjú Juan Carlos González Álvarezzel

Budapest, 2014. október 16-17.