"A tanúzás nemcsak állampolgári, hanem bírósági felelősség is" - tudósított az MTI a Veszprémi Törvényszék összbírói értekezletéről

A tanúk szerepe meghatározó a büntető- és a polgári eljárásokban egyaránt, de a tanúzás nemcsak állampolgári, hanem bírósági felelősség is - mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Veszprémi Törvényszéken hétfőn tartott összbírói értekezlet utáni sajtótájékoztatón.

A tanúgondozási programról - amelybe a Veszprémi Törvényszék is bekapcsolódott - azt mondta: fontos, hogy a bíróság mindig megfelelő felvilágosítást adjon a tanú jogairól, kötelességeiről, arról, hogy milyen védelemre számíthat, mikor tagadhatja meg a vallomást, milyen szankcióval jár, ha nem tesz eleget kötelezettségeinek.

Emlékeztetett: március 25-től valamennyi bíróságon hirdetőtáblán részletesen tájékoztatnak arról, hogy mit jelent a tanúzás, és kijelöltek tanúgondozót is.

Az OBH elnöke hangsúlyozta: azt szeretné, ha az igazságszolgáltatás egységesen magas színvonalú szolgáltatást nyújtana. Ahhoz, hogy valóban szolgáltató bírósági rendszer valósuljon meg, az ügyfelekre és az eljárás valamennyi szereplőjére nagy figyelmet kell fordítani, az eljárásnak átláthatónak kell lennie.

Handó Tünde elismerően nyilatkozott a Veszprém megyei bírák teljesítményéről.

Némethné Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke a sajtótájékoztatón ismertette: az engedélyezett létszám, 81 bíró helyett 66 bíró dolgozik a megyében. Tavaly június végéig tíz bírót nyugdíjaztak, kilencen tartósan távol voltak, s ezzel szemben csak négy új kinevezett bíró lépett munkába az idén.

Véleménye szerint az átmeneti nehézségekkel sikeresen megküzdöttek, a helyzet a bírósági vezetőket és a bírákat is változásokra, átszervezésekre sarkallta.

Megjegyezte: problémát jelent a két éven túli ügyek viszonylag magas aránya, ezért az egyik legfontosabb cél az elhúzódó perek számának csökkentése.

MTI 2013. április 22.