Tárgyalótermi nyilvánosságról és bírósági kommunikációról tartott sajtóreggelit az OBH

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) 2016. október 6-án sajtóreggelit rendezett, ahol az OBH elnöke és gyakorló bírák osztották meg tapasztalataikat a sajtó képviselőivel a tárgyalótermi kommunikációról és a média által biztosított nyilvánosságról. 
 
A kötetlen hangvételű beszélgetést Handó Tünde, az OBH elnöke nyitotta meg. Elmondta, hogy nagyon fontos a bíróság és a sajtó közötti közvetlen kapcsolat. Az OBH, mint központi igazgatási ügyeket ellátó szervezet segíti a bíróságokat abban, hogy ki tudják szolgálni a média képviselőit. Ennek érdekében jött létre a Sajtószóvivői Munkacsoport és a sajtószóvivői hálózat is. Bemutatta továbbá a „Bíróság az igazság szolgálatában” című kötetet, amely a bírósági szervezet elmúlt négy és fél évének eredményeiről, fejlesztéseiről, igazgatási módszereiről ad tájékoztatást. 
 
Az eseményen megszólalt Dr. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke, Dr. Nyiri Beáta, az Egri Törvényszék elnöke, Dr. Bagdi Árpád, a Gyulai Törvényszék elnöke és dr. Virág Csaba, az OBH Jogszabály-véleményezési Osztályára beosztott bíró. Az újságírók tájékoztatást kaptak a tárgyalótermi nyilvánosságról és a változó jogszabályokról. 
 
A bírák kiemelték, hogy a sajtónak jelentős szerepe van a prevencióban, a bűnmegelőzésben is, hiszen a lakosság a médián keresztül szerez tudomást arról, hogy egy-egy bűncselekmény milyen következménnyel járhat. A bíróságok részéről fejlesztendő területként emelték ki az ítéletek közérthető kommunikálását. Elhangzott továbbá, hogy a média képviselőit segítendő a Sajtószóvivői Munkacsoport kidolgozott egy útmutatót a bírósági tárgyalások nyilvánosságáról. A tájékoztató anyag számos praktikus információt tartalmaz egyebek mellett a kép- és hangfelvételek készítéséről és az adatvédelmi és személyiségi jogokról is. 
 
A sajtó részéről az ATV, az Echo TV, az InfoRádió és az Ügyvédek Lapja képviseltette magát. A megszólalók és a sajtó képviselői interaktív eszmecserét folytattak. Az újságírók kiemelték a büntetőeljárások nyilvánosságának jelentőségét, amely az egész társadalom felé üzenet lehet: nincs következmény nélküli cselekedet. 
 
 
Budapest, 2016. október 7.