Tartalmasan telt a helyi és regionális oktatási hét

2016. április 18-22. között a Debreceni Törvényszék a Debreceni Ítélőtáblával, a Nyíregyházi-, Egri és Miskolci Törvényszékkel együttműködve oktatási hetet bonyolított le. 
 
2016. április 18-án a gazdasági alapismeretek témakörben polgári bírák és titkárok számára tartott hasznos és színvonalas előadást a Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Kara három tanszékvezető tanára: Dékán Tamásné Orbán Ildikó, Kuti István, Tarnóczi István, valamint Molnárné Rácz Andrea tanárnő.
 
Ugyanezen a napon került sor a ,,Kihallgatási technikák” című regionális rendezvényre, melyen a megye büntetőbírái és titkárai mellett miskolci, egri, és nyíregyházi vendégek is jelen voltak. 
 
Dr. Anti Csaba, az ORFK Alosztályvezetője „A kihallgatási taktika lélektani alapjai, az érzékelés, észlelés törvényszerűségei” című előadásával nyűgözte le a hallgatóságot. Dr. Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes a sajtóból ismert bűnügyek nyomozási kulisszatitkairól mesélt a résztvevőknek, míg Dr. Csiki-Mészáros Mária igazságügyi pszichológus szakértő a tanúkihallgatások tapasztalatait osztotta meg. Nagy István, a Debreceni Rendőrkapitányság Betörési Alosztályvezetője a nyomozást segítő kihallgatás taktikáról tartott előadást. 
 
2016. április 19-én és 20-án négy csoportban, több mint 200 bírósági dolgozó hallgatta meg Bányainé Micski Mariann előadását, aki számos érdekes, hasznos információt osztott meg a jelenlévőkkel, így arról is beszélt, hogy mi illik, melyek a hivatali viselkedés, öltözködés szabályai.
 
Április 20-án a polgári bírák és titkárok a Debreceni Ítélőtáblával közösen a hatályon kívül helyezés témakörében workshopon vettek részt. 
 
Április 21-én a büntetőügyek nemzetközi vonatkozásairól Dr. Varga Tibor, az eu-jogi szaktanácsadók koordinátor helyettese, a Szegedi Ítélőtábla bírája, Dr. Varga Katalin, az Európai Igazságügyi Hálózat kapcsolattartója, a Győri Járásbíróság bírája és Dr. Horváth Péter, a Debreceni Törvényszék bírája tartott igen színvonalas, érdekes előadást. 
 
Április 22-én a polgári ügyszakos bíráknak és titkároknak Nagy Zsuzsa, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány képzési vezetője tartott tréninget. Ezt megelőzően Dr. Gazsi Adrienn, a Kézenfogva Alapítvány jogásza ismertette a fogyatékkal élőket támogató, a bíróságokhoz való hozzáférést elősegítő speciális jogszabályokat.
 
A héten a büntetőbírák regionális képzésen is részt vettek: 2016. április 19-én Egerben ,,A bűnösséget megállapító ítélet járulékos kérdései”,  április 20-án pedig a  Nyíregyházi Törvényszék szervezésében a ,,Büntetőhatározatok szerkesztése” címet viselő rendezvényen. 
Április 22-én a Miskolci Törvényszéken ,,Kényszerintézkedések a büntetőeljárásban” címmel szervezett programokon gyarapíthatták ismereteiket a résztvevők. A helyi és regionális oktatásokra szánt hét igen tartalmasan telt. A résztvevők értékelés alapján valamennyi képzési programon színvonalas előadások hangzottak el. 
 
A 2016-os év soron következő képzési hetét a mostanihoz hasonló módon október 10-14. között tartja a Debreceni Törvényszék a Debreceni Ítélőtábla, az Egri-, Miskolci- és Nyíregyházi Törvényszék közös szervezésében. 
 
Debrecen, 2016. május 3.