„Tartalomgyártók versus bírók” – állva tapsolt a közönség a magyar csapatnak a THEMIS-en

„Tartalomgyártók versus bírók – Mennyire lehet nyitott a tárgyalóterem az információs korban?” címmel adta be dolgozatát a magyar csapat a THEMIS „D” elődöntőjében, és július 5-én a verseny szóbeli fordulóján ugyanebben a témában tartották meg prezentációjukat, amellyel harmadik helyezést értek el.
 
 
Dr. Bicskei Tamás, a Fővárosi Törvényszék Büntető Kollégiumának fogalmazója, dr. Kotsis Johanna, a Fővárosi Törvényszék Polgári Kollégiumának fogalmazója, illetve dr. Csizmár Ada, a Miskolci Járásbíróság bírósági fogalmazója sikeresen szerepeltek a szakmai zsűri előtt. Prezentációjukban konkrét példákon keresztül mutatták be, milyen problémák adódhatnak abból, ha a sajtó munkatársain kívül más is videózik egy tárgyaláson, vagy élőben közvetítik azt valamelyik közösségi média felületén. Közben kiderült, hogy az ő előadásukat is közvetíti valaki a THEMIS Facebook csoportjába – szándékosan -, ami nagyon tetszett a közönségnek. A friss téma nagy sikert aratott, az opponens francia csapat állva tapsolta a magyarokat. A versenyzőket dr. Dudás Dóra Virág, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája segítette a felkészülésben.
 
 
Csehország vitte el az első díjat, a második helyen pedig a franciák végeztek. A görög csapat kapta a legjobb vitáért járó különdíjat, míg az Országos Bírósági Hivatal különdíját a legkreatívabb prezentációért a litvánok vehették át.
 
Az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (European Judicial Training Network – EJTN) THEMIS elnevezésű nemzetközi fogalmazói verseny „D” elődöntőjét az Országos Bírósági Hivatal Magyar Igazságügyi Akadémián tartják. A négynapos eseményen, 2018. július 3-6. között nyolc ország tizenegy csapata méri össze tudását a bírói etika és szakmai magatartás témakörében. 
 
Az európai szintű megmérettetés célja a bírósági fogalmazók szakmai felkészültségének, idegen nyelvi, kommunikációs képességeinek, valamint érvelési, szónoki technikájuknak a fejlesztése. A versenysorozat 2010-ben indult útjára az EJTN szervezésében. A négy elődöntőből és egy döntőből álló megmérettetésre háromfős csapatok nevezhetnek.
 
A 2017-es "D" elődöntő nyitó híre itt olvasható, összefoglalója pedig ide kattintva érhető el.
 
A 2017-es "D" elődöntőben szereplő magyar csapattal készített interjú itt megtekinthető.
 
A 2018-as "C" elődöntő összefoglalója és a különdíjas magyar csapattal készített videóinterjú ide kattintva érhető el.
 
Dr. Kovács Bálint tutorral készített interjúnk itt olvasható.
 
A THEMIS versenyről készített Visszapillantó videó itt megtekinthető