Technikai vívmányok gyorsítják a bírósági eljárásokat

A gyakran XIX. századi épületekben működő bíróságokon a XXI. század követelményeinek megfelelő technikai eszközök segítik a mindennapi munkát. Egyebek mellett elektronikus alkalmazások, távmeghallgatás, és beszédfelismerő szoftver is gyorsítja az ügyek intézését – mondta dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Zalaegerszegi Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón. 
 
A bírósági szervezet lépést tart a technikai fejlődéssel. Ma már a különféle elektronikus alkalmazások segítségével az ügyfelek otthonról tájékozódhatnak ügyeikről, SMS és e-mail üzenet formájában információkat kaphatnak a fontosabb eljárási cselekményekről. A pertartam kalkulátor segítségével előzetesen is megtekinthetik, hogy az egyes ügytípusokat egy adott bíróság általánosságban mennyi idő alatt intézi el. A távmeghallgatás bevezetése lehetőséget nyújt arra, hogy a hazai bíróságok akár külföldi bíróságokon tartózkodó eljárási szereplőkkel is kapcsolatba léphessenek. Az elmúlt évben, Szegeden, migrációval kapcsolatos ügyekben több mint 200 esetben alkalmazták ezt a gyors és költséghatékony megoldást.  
 
Dr. Handó Tünde ugyanakkor hozzátette: a technológiai vívmányok soha nem léphetnek az emberek helyére.  Kiemelte, a bírósági szervezetben mintegy 11 000 fő munkavállaló dolgozik, közülük csaknem 900 fő bírósági titkár, akik a legképzettebb jogászok csoportját alkotják. Kiemelt cél a titkárok életpályájának, illetményének rendezése, és szervezeten belüli megtartásuk. 
 
Dr. Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke, az Országos Bírói Tanács tagja az új büntetőeljárási törvény tervezett szabályaival összefüggésben elmondta: a kódex előírásai megakadályozhatják, hogy egyes perek évtizedeken át elhúzódjanak. 
 
Dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke az elmúlt éves eredményekről számolt be, valamint bemutatta azt a beszédfelismerő szoftvert, amelyet 2015 óta tesztelnek a bíróságok, és amely az írott dokumentumok készítését jelentősen felgyorsíthatja.