Teljes kollégiumi ülést tartott az Alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium

Az Alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium 2016. november 18. napján teljes kollégiumi ülést tartott Szegeden. Prof. Dr. Szabó Imre a Pp. Kodifikációs Szerkesztő Bizottság elnöke előadásában felvázolta – egyebek mellett –, hogy a jövőben az eljárásjogi szabályok alkalmazása során a bíróság, illetve a bírák szerepe mely területeken igényel jelentős szemléletbeli változást. A közigazgatási bíráskodás átalakításának aktuális helyzetéről tartott előadást dr. Kalas Tibor a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának kollégiumvezetője. Előadásában kiemelte, hogy a közigazgatási ügyek bíróságok közötti elosztásának, illetve másodfokú elbírálásának szervezeti rendszere még nem kidolgozott.
Dr. Tálné dr. Molnár Erika a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának kollégiumvezető-helyettese előadásában örömmel konstatálta, hogy a munkaügyi bíráskodás szervezeti rendszere nem változik, illetve szükségesnek tartja továbbra is a közszolgálati jogvitáknak a polgári peres eljárás keretében történő elbírálását. Bemutatta továbbá a munkaügyi jogviták elbírálásának legfontosabb jövőbeni változásait. Dr. Barabás Gergely az OBH-ba beosztott bíró előadásában az Akr. és a Kp. kodifikáció jelenlegi helyzetét, a bíróságoktól, a regionális kollégiumoktól, a bíráktól beérkezett, valamint az OBH álláspontját foglalta össze.
Ezt követően a Regionális Kollégium elfogadta a 2017. évi munkatervét, amely tükrözi, hogy az elkövetkezendő időszak főként az eljárásjogi kódexek áttekintésével, elsajátításával fog zajlani. Végezetül az EJTN csereprogramjában résztvevő két bíró számolt be a külföldön szerzett szakmai tapasztalatairól. Dr. Lele Zsófia a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája „Elektronikus kapcsolattartás a francia bíró szemével” címmel tartotta meg személyes hangvételű, érdekes előadását. Dr. Rózsavölgyi Bálint a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája a spanyol munkaügyi bíráskodás szervezetét és sajátosságait mutatta be színes és érdekfeszítő előadásában.
 
 
Szeged, 2016. november 25.