THEMIS - először a döntőben a magyar csapat

Az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (European Judicial Training Network – EJTN) THEMIS elnevezésű szakmai versenyén európai országok leendő bírái és ügyészei mérhetik össze tudásukat.
 
Az évente megrendezett eseményen háromtagú csapatok versenyeznek angol nyelven. Négy elődöntőből két-két – összesen nyolc – csapat jut a döntőbe. Magyarországot idén dr. Wayda Gertrúd, dr. Berecki István és dr. Kiss Máté bírósági fogalmazók képviselték, a csapatnak dr. Simon Levente, a Gödöllői Járásbíróság bírája, az Országos Bírói Tanács tagja segített a felkészülésben. A magyar csapat a szlovákiai Omsenie-ben megrendezett elődöntőben vett részt, amelynek témája a bírói (ügyészi) etikai és szakmai magatartás volt. Kiváló teljesítménnyel második helyezést értek el, így a THEMIS verseny 11 éves története során először vehettek részt magyarok a döntőben.
 
A döntőt ez évben – a tavalyi győztes – Franciaország rendezte Bordeaux-ban, fő témája pedig a tisztességes eljáráshoz való jog volt. A csapatoknak az első napon egy írásbeli jogesetet kellett megoldaniuk, a második és a harmadik napon a csapatok szóban versenyeztek. Az első helyezett Románia 2. sz. csapata, a második Franciaország 2. sz. csapata, a harmadik pedig Ausztria csapata lett. A legjobb csapat egyhetes tanulmányútra mehet az általa kiválasztott európai igazságügyi intézménybe.
 
A szakmai program mellett természetesen városnézésre is jutott idő, és az első esti díszvacsora után egy nagyszabású Halloween buliban is részt vehettek a versenyzők. A magyar csapat rendkívüli élményekkel és szakmai tudással gazdagodott, jó tapasztalatokkal tért haza. Szerintük nagyon fontos, hogy minden elődöntőn induljon magyar bírósági csapat. Kiemelték: „minden fogalmazót bátorítunk a jelentkezésre, aki megfelelően beszél angolul és érdeklődik valamelyik elődöntő témája iránt.”
 
További információ a THEMIS versenyről itt érhető el.
 
 
A 2017-es versenyre hamarosan kiírjuk a jelentkezési felhívást.