A THEMIS verseny elődöntője a Magyar Igazságügyi Akadémián

Az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (European Judicial Training Network – EJTN) 12. alkalommal meghirdetett THEMIS elnevezésű szakmai versenyén európai országok bírósági fogalmazói mérhetik össze tudásukat angol nyelven. A megmérettetés D elődöntőjét Budapesten, a Magyar Igazságügyi Akadémián (MIA) rendezik meg 2017. július 3. és 6. között, amelynek témája: „Bírói etika és szakmai magatartás”.
   
A budapesti elődöntőn Magyarországot Barna Lili (Pesti Központi Kerületi Bíróság), Juhász Dorottya (Pesti Központi Kerületi Bíróság), és Márok Soma (Hódmezővásárhelyi Járásbíróság) fogalmazók képviselik, akiket Dudás Dóra Virág, a Fővárosi Törvényszék bírája készített fel a versenyre.  
 
A Magyar Igazságügyi Akadémián megrendezett eseményen összesen 10 ország, - a magyar csapat mellett - Spanyolország, Franciaország, Lengyelország, Olaszország, Görögország, Csehország, Románia, Németország és Hollandia csapata versenyez.
 
Az elődöntő keretében a versenyzőknek először be kell mutatniuk a témában írt pályamunkájukat, majd a – résztvevők közül kikerült – opponáló csapat, valamint a zsűri kérdéseire kell választ adniuk. A szakmai esemény a résztvevők kommunikációs, logikai és vitakészségét is egyaránt méri.
 
A megmérettetés kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy az országok fogalmazói egymással megoszthassák gondolataikat, ütköztethessék álláspontjaikat, és megvitathassák azokat a kérdéseket, amelyek valamennyi ország esetében jelentőséggel bírnak. Ezáltal a bírósági fogalmazók tudásukat és szakmai kapcsolataikat is bővíteni tudják.
 
A verseny első két napján összesen 7 ország prezentált, köztük a magyar csapat is bemutatta előadását, melynek központi kérdése az volt, milyen tulajdonságokkal rendelkezik a „jó” bíró. Rövid történeti áttekintést követően felvázolták azokat a készségeket, legfontosabb személyiség-jegyeket, amelyek nélkülözhetetlenek az ideális bíró esetében. Előadásuk rendkívül érdekes és látványos volt, a zsűri kérdéseire kreatívan válaszoltak.
 
A verseny csütörtökön ér véget, a legjobban teljesítő két csapat juthat tovább a döntőbe. Az évente megrendezett eseményen az elmúlt évben a Magyarországot képviselő csapat a döntőbe jutott. 
 
 
A D elődöntőről szóló hír itt olvasható
 
A D elődöntőben szereplő magyar csapattal készített interjú itt megtekinthető.
 
Bővebb információk a THEMIS versenyről itt elérhetőek.
 
A 2017. június 6-9. között megrendezett, C elődöntőben szereplő magyar csapatról szóló hír magyar nyelven itt olvasható, angol nyelven pedig itt elérhető
 
A 2016-ban a THEMIS döntőbe jutó magyar csapatról szóló tudósítás itt megtekinthető.