Több milliárdos bírósági épületfejlesztések

 
Országosan 155 épület szolgál ítélkezési célokat, közülük 75 műemléki védettség alatt áll. Az épületek fejlesztésére a bíróságok jelentős támogatást kaptak a kormányzattól. Míg 2011-ben 1,7 milliárd forint, addig 2016-ban 8,6 milliárd forint állt rendelkezésre építési és műszaki beruházásokra. Erről az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke beszélt az Egri Törvényszék évértékelő összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón.
 
Dr. Handó Tünde elmondta: a jó igazságszolgáltatás fokmérője egyebek mellett, hogy mennyire képzettek a bírók, milyen felszereltek a bíróságok. Az OBH kiemelten támogatja az épületfejlesztéseket, jól gazdálkodik a kapott forrásokkal. Az Egri Törvényszék 2 milliárd forintból újul meg, ahol – az országban másodikként – napelemekkel is bővül az épület.
 
Az OBH elnöke hozzátette: fontosnak tartja az ügyfelek megfelelő tájékoztatását és a jogismeret-terjesztést is. Kifejtette, március 1-jével módosult a civil eljárásjogi törvény, gyorsulhat a civil szervezetek nyilvántartásba vétele. 2016-ban országosan több mint 135 ezer, Egerben pedig 4200 ilyen kérelem érkezett a bíróságokra. A civil szervezetek beszámolóit a bíróságok évente közzéteszik, az elmúlt évben összesen 74 ezer beszámoló érkezett be. A bíróságok civil nappal és információs délutánokkal is segítik e kérdésekben az ügyfeleket.  
 
Dr. Nyiri Beáta, az Egri Törvényszék elnöke arról tájékoztatott, hogy az elmúlt öt évben jelentős fejlesztések történtek a bíróságon. Az otthonról történő munkavégzést egyszerűsítő elektronikus okiratfeltöltés e törvényszéken valósult meg először, a tervek között pedig szerepel a távmeghallgatás rendszerének bevezetése. Az ítélkezés időszerűségét tekintve is jól teljesített a bíróság, a két éven túli perek száma 40%-kal csökkent.  
 
A sajtótájékoztatón dr. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke kiemelte, az Egri Törvényszékkel együttműködve segítik a megyében dolgozó bírák szakmai fejlődését. A közösen indított mentor program keretében a járásbírósági bírák az ítélőtábla bíráihoz fordulhatnak jogértelmezési kérdésekben.