Több mint 14000 megkeresést kaptak tavaly a tanúgondozók

A bíróság alapvető feladata az ítélkezés, de emellett több országos programban is aktívan részt vesznek a bírósági dolgozók – mondta dr. Handó Tünde a Szegedi Ítélőtábla és Törvényszék közös összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón. 
 
Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az országos programok közül kiemelte a Tanúgondozás és áldozatvédelem programot. Tavaly 241 tanúgondozó működött a bíróságokon, akik 2014-ben 6500, 2016-ban pedig már több mint 14000 megkeresést intéztek.
 
Dr. Handó Tünde szólt arról is, hogy az Európai Bizottság által a napokban közzétett 2017. évi Igazságügyi eredménytáblán a magyar igazságszolgáltatás a tagállamok első harmadában szerepel. A közigazgatási perek intézése hazánkban a 2. leggyorsabb, a közigazgatási ügyhátralék pedig a 2. legalacsonyabb a 28 uniós tagállam között. Az eredménytábla által vizsgált – civilisztikai – ügytípusok összességét tekintve is Magyarországon a 3. legkisebb a bíróságok ügyhátraléka, a perek befejezéséhez szükséges időtartam a 6. legrövidebb.
 
Az OBH elnöke kiemelte: míg 2001-ben csak 1,7 milliárd, addig 2016-ban már 8,6 milliárd forint jutott a bírósági épületek fejlesztésére. A Szegedi Törvényszék székházának rekonstrukciója jelenleg is folyamatban van. A városkép szempontjából meghatározó épület felújításához a látványtervek már elkészültek. A megújuló bíróság egyszerre őrzi majd a hagyományokat, miközben megfelel a legmodernebb, 21. századi elvárásoknak is. A közbeszerzési eljárás után a felújítás 2018 második negyedévében indulhat és 2020 közepére fejeződhet be.
 
Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke elmondta, hogy a munkaterhek növekedése ellenére tavaly javult az ítélkezés hatékonysága. Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke hangsúlyozta, hogy a migrációval kapcsolatos eljárások hatalmas terhelést jelentettek a bíráknak, akadt olyan nap, amikor 104 embert állítottak elő.
 
 
Budapest, 2017. április 20.