Több mint 2000 program, csaknem 60 000 látogató – Nyitott Bíróság 2017

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) 2013-ban indította el Nyitott Bíróság programját, melynek keretében középiskolások kapnak tájékoztatást a legalapvetőbb jogi ismeretekről. A diákok rendhagyó osztályfőnöki órákon ismerkedhetnek meg egyebek mellett az igazságszolgáltatással, a bírói függetlenséggel és a bírósági szervezetrendszerrel.   
 
2017-ben a bíróságok 2326 programot rendeztek, melyeken 963 iskolából összesen 58 710 fő vett részt. Az események lebonyolításában 1677 bíró, fogalmazó és titkár segédkezett. A Nyitott Bíróság program előadásai az életkori sajátosságoknak megfelelően nagy hangsúlyt fektetnek a fiatalkori áldozattá válás, a fiatalkorú bűnözés, az internetes bűncselekmények, a kábítószerrel visszaélés, vagy éppen a diákság jogainak és a munka világába való belépésnek a kérdéseire. A programba az iskolák önkéntesen léphetnek be, a résztvevők a bíróságokon tárgyalásokat, ítélethirdetéseket is láthatnak. 
 
Az elmúlt évben a Szegedi Ítélőtábla rendezte a legtöbb programot, de a Pécsi, a Kaposvári és a Miskolci Törvényszék is számos eseményt rendezett a diákok számára.