Több mint 3 milliárd forintból újul meg az Egri Törvényszék épülete

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) segítségével több mint 3 milliárd forintból újul meg az Egri Törvényszék épülete. A tavaly megkezdett rekonstrukció révén a XXI. századi követelményeknek megfelelő körülmények várják majd a jogkereső állampolgárokat és egyúttal biztosítva lesz a dolgozók nyugodt munkavégzése is - mondta Handó Tünde, az OBH elnöke az Egri Törvényszék összebírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón. Az eseményen elhangzott továbbá, hogy az OBH célja az ügyfélkapcsolatok erősítése és a bírói életpálya megerősítése. 
 
A XXI. századi ítélkezés megkívánja, hogy a kor színvonalának megfelelő épületek fogadják a jogkereső közönséget. Olyan bírósági épületekben folyjon az ítélkezés, amely a bírák nyugodt munkavégzését és az ügyfelek kényelmét, szakszerű kiszolgálását egyaránt szolgálja. Gondos és takarékos gazdálkodás mellett ezért az OBH a jövőben is nagy hangsúlyt fektet a bírósági épületállomány bővítésére és korszerűsítésére.  
 
Az Egri Törvényszék épületének rekonstrukciója az elmúlt évben kezdődött, s várhatóan 2017. első félévében fejeződik be. A beruházás tervezett költsége közel 3,5 milliárd forint lesz. A beruházásnak köszönhetően egy olyan bírósági épületben folyhat majd a munka, ami minden szempontból megfelel a korszerű ítélkezés követelményeinek.
 
Az ügyfélbarát bíróságok kialakításában a pályázati programokon elnyert támogatások is segítséget nyújtanak. Az OBH közreműködésével 2015-ben összesen 320 fejlesztés kezdődött, illetve valósult meg, összesen 5,459 milliárd forint értékben. 2015-ben 184 ingatlan volt bírósági vagyonkezelésben, melyből 152 ingatlant használtak ítélkezési célokra. 
 
Mindeközben a bírósági szervezet nagy hangsúlyt fektet az ügyfélkapcsolatok erősítésére, mely hozzájárulhat a bírósági ügykezelés társadalmi megítélésének javításához. Ezt elősegítendő indította el az OBH az ügykezelés hatákonyságát növelő Szolgáltató Bíróságért progamot. A kezdeményezésnek köszönhetően az időszerűség és megalapozottság tekintetében is jelentősen javult a bíróságok teljesítménye, amelyhez nagyban hozzájárul, hogy 2015-ben a járásbíróságokon a büntető ügyek 25,6 %-a bíróság elé állítás keretében, illetve tárgyalás mellőzésével fejeződött be. 
 
Az Egri Törvényszék összbírói értekezletén az OBH elnöke megemlítette továbbá azt is, hogy kiemelt cél a bírói életpálya kialakítása és megerősítése. Az intézmény a közelmúltban készített egy anonim, 460 bírót érintő dolgozói elégedettséget feltérképező felmérést, amely szerint a válaszadók 98 százaléka függetlennek ítélte meg ítélkezési munkáját. 
 
Handó Tünde kiemelte: az időszerűség sosem mehet a minőség rovására. A minőséget két mutató, a fellebbezések aránya, valamint a fellebbviteli bíróság döntésének típusa határozza meg. Ezen mutatókat tekintve a Heves megyei járásbíróságok az országos átlagnál jobban teljesítenek. Országos szinten a járásbíróságokon született ítéletek 21 százalékát fellebbezték meg 2015-ben, míg Heves megyében ez az arány 18 százalék volt.
 
Nyíri Beáta, az Egri Törvényszék elnöke sikeresnek nevezte a 2015-ös évet, a hatékony és időszerű működést a költözés okozta nehézségek ellenére is sikerült biztosítani. 2014-hez képest a legfontosabb változás, hogy „A Szolgáltató Bíróságért!” program keretében nemcsak a 2 éven túli ügyek arányát sikerült csökkenteni, hanem jelentős mértékben az 1 éven túli ügyekét is. A törvényszéken az elsőfokú civilisztikai ügyszakban a két éven túli ügyek száma 35-ről 19-re csökkent. A közigazgatási és munkaügyi bíróságon az egy éven túl folyamatban maradt peres ügyek aránya 8,4 százalék, az ügyek 72 százaléka pedig 6 hónap alatti. Az Egri Törvényszéken 2015-ben 36 ezer 67 ügy érkezett, ezzel szemben 36 ezer 723-at sikerült befejezniük. Egy-egy bíró tavaly csaknem 500 ügyet fejezett be. 
 
Budapest, 2016. március 1.