Új biztonsági berendezések Győr-Moson-Sopron megye bíróságain

Az Országos Bírósági Hivatal 1,2 milliárd forint támogatást nyert el „A bíróságok ellátása biztonságot növelő berendezésekkel és informatikai alkalmazásokkal” megnevezésű  Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében. A projekt célja a bírósági ügyfelek biztonság érzetének javítása, a bíróságok, valamint a bírák és igazságügyi alkalmazottak munkája során a biztonság megerősítése. 
 
A projekt műszaki alprojektjének keretében a bírósági épületek biztonsági berendezésekkel történő felszerelése valósul meg, a biztonsági fejlesztés a főváros mellett valamennyi megyét érinti, országszerte 149 bírósági épületben 104 fémdetektoros kaput és 45 röntgensugaras csomagátvizsgálót helyeznek el 2014. december 31-ig. 
 
Az OBH felmérése szerint az átvizsgálóval felszerelt épületekben éves szinten 18.000 olyan tárgyat találnak a biztonsági őrök, amit tilos az épületekbe bevinni, a tiltott tárgyak 2 %-a lőfegyver. 
1999 és 2010 között a magyar bíróságokat 274 alaptalan bombafenyegetés érte. 
 
A fejlesztésnek köszönhetően a bíróságokon a munka biztonságosabbá, ezáltal hatékonyabbá válik olyan bíróságokon is, ahol eddig az anyagi korlátok a korszerűsítést nem tették lehetővé. 
 
A projekt keretében Győr-Moson-Sopron Megyét illetően fémdetektoros kapu került a Győri Törvényszék Győr, Árpád út 2. szám alatti épületébe, a Mosonmagyaróvári Járásbíróságra és a Soproni Járásbíróságra. A berendezés úgynevezett lokális pozicionáló funkciójának segítségével lehetővé válik a belépő személynél lévő tárgy pontos helyének felderítése. 
A Soproni Járásbíróságra emellett egy röntgensugaras csomagátvizsgáló berendezés is beszerelésre került, ami alkalmas táskák, csomagok ellenőrzésére.
 
dr. Takács József, a Győri Törvényszék elnöke a berendezések átvétele kapcsán hangsúlyozta, hogy  az OBH által biztosított fejlesztésnek köszönhetően Győr-Moson-Sopron Megye valamennyi bíróságán javul a dolgozók biztonságérzete, a munka hatékonyságát, minőségét pedig növeli a biztonsági kockázatok csökkentése és a megelőzés egyaránt.     
 
Győr, 2014. november 6.