Várja látogatóit a bíróságtörténeti kiállítás a gyönyörű Edelényi Kastélyban

A nemrég felújított Edelényi Kastély ad otthont annak a különleges kiállításnak, amely a jogszolgáltatás tárgyi emlékeit, a jogászi hivatás kiemelkedő alakjait és a bírósági épületek történetét mutatja be. 
 
A Miskolci Törvényszék által szervezett tárlat igazi különlegességgel is szolgál: felidézi a hírhedt, 1911-es edelényi „Regula Ede büntetőpört” és betekintést enged annak kulisszái mögé. A korabeli újságcikkek és periratok megismerése után egy szavazóurna segítségével ki-ki az egykori esküdtek bőrébe bújva eldöntheti, hogy a vádlott bűnös vagy sem.
 
Az Országos Bírósági Hivatal múltidéző „Bíróságtörténeti kiállítás- és konferencia körút 2018-2019” elnevezésű kiállítássorozatának második állomása június 7-én nyitotta meg kapuit. A kiállítás megnyitójáról készült videónkat itt tekinthetik meg:
 
 


Az Országos Bírósági Hivatal június 18-19-én újabb bíróságtörténeti konferenciát szervez  „Mátyás és az igazságszolgáltatás” címmel. Itt történészek, kutatók és tudományos munkát végző szakemberek mutatják be, milyen volt Mátyás király és a reneszánsz törvényalkotása és igazságszolgáltatása.