Vezetőképzés, vezetőértékelés a Visszapillantóban

A Visszapillantó sorozat célja, hogy jobban megismertesse a bírósági szervezetben dolgozó bírák, bírósági vezetők munkáját. A sorozat - bár visszatekintés az elmúlt évek történéseire - igyekszik naprakész lenni, s olyan témákat körüljárni, amelyeknek valamilyen aktualitása van.

Az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat 2015-ben kezdte meg a vezetőképzéssel kapcsolatos munkát. Célul tűzték ki egy olyan bírósági, ügyészségi vezetőképzési tematika kidolgozását, amelyet majd ajánlásként a résztvevő országok rendelkezésére bocsátanak. 

Legutóbb Tallinnban, Észtország fővárosában találkoztak az országok képviselői, ahol a vezetőképzés magyarországi gyakorlatát is ismertették. 
 
Hazánkban mára hagyománya van a vezetőképzésnek, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) egy komplex képzési rendszert alakított ki.  A képzések során a résztvevők megismerhetik a legmodernebb munka- és szervezetpszichológiai, valamint vezetési és menedzsment modelleket. 
 
dr. Fülöp Natasa: „Öröm volt azt látni, hogy a magyar megoldások mennyire előrehaladottnak, előremutatónak, mennyire komplexnek tűnnek, (…) a többi résztvevő ország is ugyanezen az állásponton volt és nagyon érdekelte őket a magyar megoldás.”
 
dr. Polgárné dr. Vida Judit: „Ez a komplex képzési rendszer tulajdonképpen egyfajta minőségbiztosítást is jelent a vezetővizsgálatok során, hiszen (…) ezeknek elsődleges célja a fejlesztés, a támogatás..” 
 
Simon Mária: „A vezetőknek nagyon fontos, (…), hogy motiválják a kollégáikat, beosztottjaikat, konfliktust kezeljenek, oldják a stresszt, erre készítjük fel őket a képzés során...”
 
A vezetők vezetői tevékenységének vizsgálatát illetően folytatott gyakorlatról szóló tájékoztató és protokoll itt érhető el.
 
A Visszapillantó sorozat valamennyi része ide kattintva megtekinthető.