Visszapillantóban a Mailáth György Tudományos Pályázat

A Visszapillantó sorozat célja, hogy jobban megismertesse a bírósági szervezetben dolgozó bírák, bírósági vezetők munkáját. A sorozat - bár visszatekintés az elmúlt évek történéseire - igyekszik naprakész lenni, s olyan témákat körüljárni, amelyeknek valamilyen aktualitása van.
 
Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke idén is meghirdette a Mailáth György Tudományos Pályázatot. A jelentkezők polgári jogi, büntetőjogi, munkajogi, közigazgatási jogi, európai jogi, valamint bírósági általános igazgatási szekcióban nyújthatják be dolgozatukat 2018. szeptember 28-ig. A Visszapillantó sorozatunk legújabb része a pályázat céljait, a korábbi nyertes pályázók tapasztalatait mutatja be.  
 
dr. Ábrahám Márta, az OBH Tudományszervezési és Dokumentációs Osztály vezetője: „Az OBH 2014 óta évente hirdeti meg a Mailáth György országbíróról elnevezett tudományos pályázatot. Célunk, hogy támogassuk a tudományos tevékenységét a bíróságon dolgozóknak, és a kutatási eredményeket a bírósági ítélkezési tevékenységbe becsatornázzuk. A pályázat azzal a szándékkal került kiírásra, hogy mind a bírósági munka iránt érdeklődő joghallgatóknak, mind pedig a bírósági dolgozóknak lehetőséget biztosítsunk, illetve őket ösztönözzük, bátorítsuk a tudományos tevékenység folytatására. Az idei, immár ötödik alkalommal kiírt pályázati kiírás mottója »Változás és állandóság a bíróságokon – a XXI. század kihívásai«.”
 
dr. Horinka Éva, a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírósági titkára: „Azért jelentkeztem a Mailáth pályázatra, mert kezdettől fogva nagyon érdekelt a munkajog és nagy örömmel láttam, hogy van lehetőség munkajogi szekcióban is valamilyen tudományos anyag közzétételére, illetve kidolgozására. Mindig is vonzott a kutatómunka, a könyvtárak világa. (…) Minden alkalommal előfordul az emberrel, amikor kidolgoz egy ilyen pályamunkát, hogy elbizonytalanodik, (…) ilyenkor nem szabad feladni, kicsit pihentetni kell, félrerakni esetleg pár napig, de aztán folytatni, mert meglesz az eredménye.”
 
Ludányi Zoltán János, az OBH tisztviselője: „Azért jelentkeztem a Mailáth György Tudományos Pályázatra, mert érdekelt a bírósági szervezetnek a működése. (…) A pályamunkám címe: Az előmenetel, mint a bírák jobb munkára ösztönzésének eszköze. Úgy igyekeztem témát választani, hogy egy szeletét választottam ki az ösztönzésnek és azt gondoltam tudományos igénnyel feldolgozni.”