Eredményeink

 

A Nyitott Bíróság országos program eredményei

 

Az Országos Bírósági Hivatal 2012 novemberében, a társadalmi felelősségvállalás jegyében, a felnövekvő generációk jogtudatos állampolgárrá válása és az igazságügyi pályaorientáció elősegítése érdekében hívta életre Nyitott Bíróság országos programot.

Az elmúlt évek eredményei azt mutatják, hogy a bíróságok széleskörű közreműködésével megvalósult, tartalmát és módszertanát illetően egyaránt színes program évente több tízezer érdeklődőt vonz. A Nyitott Bíróság Program célja a jogi ismeretterjesztés, az állampolgárok jogtudatosságának elősegítése, a bírósági munka társadalmi elfogadottságának és a bíróság iránti bizalomnak az erősítése, továbbá a fiatal és fiatal felnőtt korosztályok körében a bírói hivatás megismertetése a munkaerő-utánpótlás előmozdítása érdekében.

DSC04135.jpg

A program a közvetlen hatást az alapvető jogi ismeretekről, a bíróság - és tágabban az igazságszolgáltatás - feladatairól szóló tájékoztatással, míg a közvetett hatást a jogi tudatosság és a jogérzékenység emelésével éri el. A bírósági szervezet iránti bizalom kialakítása, fenntartása, elmélyítése mindezen erőfeszítések következménye.