Országos programok

A bíróságok szolgáltató jellegét erősítik az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett Országos Programok. Közös céljuk, hogy az ügyfeleket jogtudatos eljárási részvételhez segítsék hozzá, ezáltal egyidejűleg megkönnyítve az ítélkezési munkát is.

pixiz-09-11-2018-09-36-56.jpgA programok négy nagy területet fognak át:

  • A bírósági közvetítés célja az alternatív vitarendezési módszerek alkalmazhatóságának szélesítése.
  • A Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás Program az eljárásokban érintett kiskorú személyek jogalkalmazói kezelését, a gyermekek jogainak magas szintű érvényesítését szolgálja.
  • A Tanúgondozás és áldozatvédelem Program a bíróságokkal tanúként, áldozatként eljárásjogi jogviszonyba kerülő személyeket segítő, tájékoztató és védő tevékenység.
  • A Nyitott Bíróságok Program a bírósági szervezet munkájának bemutatása, a jogi ismeretterjesztés révén a bíróságok társadalmi felelősségvállalást jelenti meg.

 

kat1_nemeth_kata_nem_jatek.jpgAz Országos Programok megvalósításában bírák, igazságügyi alkalmazottak vesznek részt, tevékenységüket a bírósági vezetők által kijelölt felelősök (koordinátorok, kapcsolattartók) fogják össze, az ügyfelek helyi szinten közvetlenül hozzájuk fordulhatnak.

Minden program rendelkezik az Országos Bírósági Hivatal elnöke által kijelölt központi koordinátorral is.

Az országos programok kapcsolattartóinak hálózata, elérhetősége az alábbi linken tekinthető meg.