Országos programok

A bíróságok szolgáltató jellegét erősítik az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett Országos Programok. Közös céljuk, hogy az ügyfeleket jogtudatos eljárási részvételhez segítsék hozzá, ezáltal egyidejűleg megkönnyítve az ítélkezési munkát is.

pixiz-09-11-2018-09-36-56.jpgA programok négy nagy területet fognak át:

  • A bírósági közvetítés célja az alternatív vitarendezési módszerek alkalmazhatóságának szélesítése.
  • A Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás Program az eljárásokban érintett kiskorú személyek jogalkalmazói kezelését, a gyermekek jogainak magas szintű érvényesítését szolgálja.
  • A Tanúgondozás és áldozatvédelem Program a bíróságokkal tanúként, áldozatként eljárásjogi jogviszonyba kerülő személyeket segítő, tájékoztató és védő tevékenység.
  • A Nyitott Bíróságok Program a bírósági szervezet munkájának bemutatása, a jogi ismeretterjesztés révén a bíróságok társadalmi felelősségvállalást jelenti meg.

 

kat1_nemeth_kata_nem_jatek.jpgAz Országos Programok megvalósításában bírák, igazságügyi alkalmazottak vesznek részt, tevékenységüket a bírósági vezetők által kijelölt felelősök (koordinátorok, kapcsolattartók) fogják össze, az ügyfelek helyi szinten közvetlenül hozzájuk fordulhatnak.

Minden program rendelkezik az Országos Bírósági Hivatal elnöke által kijelölt központi koordinátorral is.