Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció) Vissza a modul kezdőlapjáraUgrás a tananyag előző oldalára (nem elérhető funkció)Ugrás a tananyag következő oldalára (nem elérhető funkció) Fogalom megjelenítés (nem elérhető funckió) Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció) OldaltérképSúgó megtekintése

Súgó

Kedves Olvasó! A tananyag technikai megvalósításánál törekedtünk arra, hogy egy tanulás-menedzsment rendszerben  egyszerűen feltölthető legyen, de emellett a helyi számítógépen, akár optikai meghajtóról megnyitva is használni lehessen. Ennek érdekében néhány speciális megoldást alkalmaztunk a tananyag használatának megkönnyítésére, amelyet az alábbiakban részletezünk.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Navigáció

Amennyiben a tananyag egy tanulás-menedzsment rendszerben van elhelyezve, a navigációt egy külön keretben megjelenő menü segíti. Azon felhasználók kedvéért, akik képernyőolvasó programot használnak, a modul kezdőlapján elhelyeztünk egy hivatkozást, amellyel a tananyagok önálló ablakban tudják megnyitni. Az új ablakban az Előző és Következő hivatkozások követésével bejárhatják a tananyag leckéit, illetve az oldaltérkép is segíti a tájékozódást.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Keresés

A keresés funkció az adott lapon található kifejezések megkeresésére szolgál. Ez a funkció csak akkor érhető el, ha a használt böngészőprogram képes a JavaScript kód futtatására.

A Keres gomb csak akkor válik aktívvá, ha a keresőmezőbe legalább 3 karakter hosszú kifejezést adtunk meg. Ezután már rákattinthatunk a Keres gombra. A keresés után a találatok a lapon kiemelésre kerülnek. A találati listán a Következő, illetve Előző gombok segítségével navigálhatunk, de a keresési találatokra úgy is eljuthatunk, hogy a TAB billentyűt használjuk.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Fogalmak

Amennyiben az adott lapon van olyan fogalom, amelyhez a tananyag szerzői megadták a fogalom leírását, az ikonsoron megjelenik a Fogalom magyarázatok bekapcsolva/kikapcsolva, illetve Fogalmak listája funkció. Ennek előfeltétele az is, hogy a böngészőprogram képes legyen a JavaScript futtatására.

Amennyiben a fogalom magyarázatok megjelenítését bekapcsoljuk, a fogalmak megjelenése megváltozik az oldalon. Amennyiben egy fogalomra kattintunk, akkor a magyarázat megjelenik a fogalom alatt. Ezen magyarázatok a képernyőolvasó programot használók számára is elérhető.

Ha nem szeretnénk ezzel a funkcióval élni, kapcsoljuk ki a fogalom magyarázatok megjelenését. Ekkor a Fogalom magyarázatok kikapcsolva üzenet jelenik meg a képernyőn.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Stílus választás

Amennyiben a böngészőprogram támogatja a JavaScript futtatást, lehetőség van az oldalak stílusának beállítására. Választhatunk a normál és nagy betűméretű változat között, illetve nagybetűs, inverz színséma választására is van lehetőség a gyengénlátó felhasználók számára.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Gyorsbillentyűk

A tananyagunkban elérhető funkciókat (mint például ugrás a tartalomjegyzékre, keresés, fogalmak megtekintése) gyorsbillentyűk segítségével is elérhetjük a böngészőprogramban. A gyorsbillentyűket az oldalakon eltérő színnel és aláhúzással jelezzük. Hogy a gyorsbillentyű funkciók eléréséhez milyen billentyűkombinációt kell megnyomni, az a használt böngészőprogramtól függ. (Például a Firefox böngészőprogramban az ALT+SHIFT billentyűkombináció, az Internet Explorerben az ALT+SHIFT billentyűkombináció, majd az Enter billentyű lenyomása használható.)

Az alábbiakban felsoroljuk az elérhető gyorsbillentyűk listáját.

A gyorsbillentyűk listája
Funkció Gyorsbillentyű
Alapértelmezett stílus beállítása A
Nagy betűméretű stílus beállítása N
Inverz színsémájú, nagy betűméretű stílus beállítása I
Ugrás a tartalomra T
Ugrás a tartalomjegyzékre J
Ugrás a modul kezdőlapjára P
A tananyag előző oldalának megtekintése (lineáris bejárás alapján) E
A tananyag következő oldalának megtekintése (lineáris bejárás alapján) V
Vissza az előzőleg látogatott oldalra O
Ugrás a tanulási útmutatóra (a modulok kezdőlapján van erre lehetőség) U
Oldaltérkép megtekintése D
Ugrás a keresési mezőre Z
Keresés gomb megnyomása K
Előző találat a keresési találatok között Q
Következő találat a keresési találatok között W
Oldal nyomtatása Y
Fogalom megjelenésének bekapcsolása és kikapcsolása M
Fogalmak listájának megtekintése L
Oldal bezárása B
Fel az oldal tetejére F
Súgó megtekintése S
Az önellenőrző feladat oldalakon az egyes feladatok gyorsbillentyűi megegyeznek a feladatok sorszámaival. 1,2,3,4,5,6,7,8,9
Teszt oldalon a megoldás megtekintése G
Teszt oldalon a teszt kiértékelése R
Űrlap alaphelyzetbe állítása H

Vissza a tartalomjegyzékhez

Fel a lap tetejére