Balassagyarmati Törvényszék - 5 év szabadságvesztés kábítószer birtoklás miatt

A Balassagyarmati Törvényszék jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklás bűntette miatt 5 év börtönbüntetésre ítélt egy spanyol nőt.
 
A törvényszék által megállapított tényállás szerint a vádlott Barcelonából indult el lakóautójával azért, hogy két ismerősével Svájcban, Ausztriában és Magyarországon könnyűzenei fesztiválokon vegyen részt. Magyarország területére 2016. július közepén érkeztek, ekkor a vádlott birtokában volt a Spanyolországban megszerzett, különböző típusú és különböző mennyiségű kábítószer, így azokat Magyarország területére behozta. Az utazás során a spanyol nő összekülönbözött két utasával, ezért őket Budapesten kirakta a lakóautóból, majd a Nógrád megyei Bercel melletti Csobánka-pusztán megrendezett S. U. N. fesztiválra ment, ahol a 2016. július 20-án tartott rendőri ellenőrzés alkalmával a vádlott lakóautójában több, kábítószernek minősülő anyagot, így LSD-t, kokaint, ketamint, MDMA-t, DMT-t és kannabiszt találtak. A lefoglalt anyagok összesített kábítószer-tartalma meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát.
 
A vádlottat a Balassagyarmati Törvényszék jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklás bűntette miatt 5 év börtönbüntetésre ítélte, továbbá 5 év időtartamra az ország területéről kiutasította.
 
Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vette, azonban az nem jogerős, ugyanis az ügyész téves jogi minősítés miatt súlyosabb minősítés megállapítása érdekében, továbbá a büntetés súlyosítása végett jelentett be fellebbezést.
 
 
Salgótarján, 2018. május 9.
 
Balassagyarmati Törvényszék Sajtóosztály