Budapest Környéki Törvényszék - 18 éve ölte meg feleségét a budakalászi gyanúsított

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2017. december 7-én elrendelte annak a gyanúsítottnak az előzetes letartóztatását, akit a Pest Megyei Főügyészség előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádol.
 
A nyomozás jelenlegi adatai alapján a következő tényállás állapítható meg: N. T. I. gyanúsított 1982-ben kötött házasságot P. M. sértettel, és 1986-ban a Budakalászra költöztek két kiskorú gyermekükkel együtt. A sértett első gyermekük elvesztését követően depressziós lett, rendszeresen fogyasztott szeszes italt, nem dolgozott. Ezen okok miatt a gyanúsítottal a házassága megromlott, melyből a gyanúsított úgy akart szabadulni, hogy a bűncselekmény időpontja előtt kb. egy héttel eldöntötte, hogy feleségét megöli, azonban azt balesetnek álcázza. 1999. február 11-én a délelőtti órákban a gyanúsított bort vett, melyet a sértett el is fogyasztott és a bűncselekmény idején súlyos fokú alkoholos befolyásoltság alatt állott. A késő délelőtti órákban a gyanúsított a sértettet a lakhelyük udvarán található gyűrűs kúthoz vezette, de előzőleg a vödröt kitette, hogy ne akadályozza a cselekmény elkövetésében. A kút gyűrűje 80 cm magasan volt a földtől számítva. A kúthoz érve a gyanúsított megfogta feleségének a lábait, és a vékony testalkatú, ittas sértettet a kútba lökte oly módon, hogy a sértett fejjel lefele érkezett a vízbe. A sértett jó úszó volt és korábban búvárkodott is, így meg tudott fordulni a kútban, a kút gyűrűjében meg tudott rövid ideig kapaszkodni és mondta a gyanúsítottnak, hogy húzza ki, mert különben hívja a rendőrséget. A gyanúsított a kutat lefedte, egy követ is tett a fedélre, hogy a sértett ne tudjon kimászni, majd feleségét sorsára hagyta, aki belefulladt a kútba. A gyanúsított 1999. február 12-én reggel értesítette a tűzoltóságot azzal, hogy a felesége kútba fulladt. Az államigazgatási eljárás során, figyelemmel a sértett pszichiátriai betegségére, alkoholizmusára és a külsérelmi nyomok hiányára, idegenkezűséget nem állapítottak meg.
 
A bíróság az ügyészi indítványt megvizsgálta és azt alaposnak találta. Ezért - figyelemmel a kiszabható büntetés súlyosságára, valamint hogy megalapozottan lehet attól tartani, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a tanú befolyásolásával a büntetőeljárás sikerét igyekezne meghiúsítani – a bíróság elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását az első fokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2018. január 7-ig.
Az életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmény esetében az előzetes letartóztatás elrendelését nyomós közérdek is indokolja.
A végzés jogerős.
 
Budapest, 2017. december 07.
 
Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály
 
 
 
 
Budapest, 2017. december 7.