Budapest Környéki Törvényszék – 4 hónapos gyermekét bántalmazta súlyosan a halásztelki anya

A Budapest Környéki Törvényszéken 2017. december 7-én megkezdődött annak a nőnek a büntető tárgyalása, akit 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolnak.
 
Az első tárgyalási napon a vádismertetést követően a bíróság meghallgatta a vádlottat, valamint megtekintette azt a helyszíni kihallgatásról készült videó felvételt, melyet a cselekményt követően, igazságügyi orvosszakértő jelenlétében a vádlott lakásán rögzítettek.
 
A vádlott 2012-ben kötött házasságot és férjével Halásztelken éltek, míg egy betegség miatt a vádlottat 2015 nyarán leszázalékolták. A vádlott egy kórház pszichiátriai osztályán állt kezelés alatt. A házaspár elhatározta, hogy gyermeket vállal, így a kezelőorvos átállította a vádlott gyógyszeres kezelését, fokozatosan csökkentve a gyógyszeradagot. A vádlott 2015. május környékén teherbe esett, azonban csak szeptemberben ment orvoshoz, mely időtől fogva rendszeres orvosi és pszichológiai ellátásban részesült és 2016. január 21-én, egészségesen megszülte a kislányát, aki az ügy sértettje. A gyermeket a vádlott és férje közösen gondozta. 2016. május 18-án hajnalban a gyermek felsírt, a vádlott a gyerekszobába ment tisztába tenni, míg férje elkészítette az ételét, majd visszament a hálószobájukba. Ezt követően a vádlott a gyermeket pontosan meg nem határozható módon közepes, illetve közepest meghaladó erővel bántalmazta és megrázta, majd visszament a hálószobába és lefeküdt a férje mellé, akivel annyit közölt, hogy keveset evett a kislány. A kicsi reggel újra hangosan sírni kezdett, mire a vádlott a gyerekszobába ment, a férje pedig a konyhába, hogy ételt készítsen a kislányának, mert azt gondolta, hogy az éhes. Kérte feleségét, hogy hozza ki a gyermeket a konyhába. Amikor a vádlott férje a karjaiba vette a gyermekét, próbálta megnyugtatni, azonban a sértett teste elernyedt, tónustalanná vált, horkolva lélegzett, ezért értesítette a mentőket, akik kb. 10 percen belül a helyszínre értek. A vádlott nem közölte sem a férjével, sem a mentő személyzetével, hogy ténylegesen mi történt. A mentőegység a sértettet azonnal a klinikára, majd a Heim Pál Gyermekkórházba szállította. A vádlott a kórházban azt mondta többszöri kérdésre, hogy a gyermek leesett a pelenkázóról. A kislány koponyasérüléseire, töréseire figyelemmel a sérülések tényleges gyógytartama 3-12 hónap, vagy akár hosszabb idő. A halál bekövetkezésének reális esélye folyamatosan fennáll. A maradandó fogyatékosság és súlyos egészségromlás a sértettnél ténylegesen létrejött.
 
A büntető ügy következő tárgyalási napja 2018. március 7-én lesz a Budapest Környéki Törvényszéken.
 
Budapest, 2017. december 7.
 
Budapest Környéki Törvényszék