Budapest Környéki Törvényszék – Durva szóváltásból brutális verekedés – a tárgyaláson bocsánatot kértek a vádlottak

A Budapest Környéki Törvényszék 2017. szeptember 13-án megtartott nyilvános tárgyalásán két rendbeli testi sértés bűntettében mondta ki a vádllottakat bűnösnek, életveszélyt okozó, illetve súlyos testi sértés bűntettében. Az I. r. vádlottat 3 év 2 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra, míg a II. r. vádlottat társtettesként 2 év 4 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte a  bíróság. 
 
Az ítéleti tényállás szerint: a vádlottak gyerekkoruk óta baráti kapcsolatban álltak egymással, 2015. október 3-án I. r. vádlott szentmártonkátai lakásán együtt italoztak, vodkát és sört, emellett II. r. vádlott biofüvet is fogyasztott. I. r. vádlott mindkét sértettet ismerte, de a cselekmény elkövetéséig közelebbi kapcsolatba nem került velük. II. r. vádlott viszont a bűncselekmény elkövetését megelőzően több alkalommal is összeakaszkodott K.T. sértettel. A nevezett napon a vádlottak szeszesitalt mentek vásárolni a közeli presszóba, ahol az utcán összetalálkoztak a söröző sértettekkel. I. r. vádlott felrótta K.T. sértettnek a „vamzerkodását", meg azt, hogy II. r. vádlottra nemrég  ráküldte a rendőröket, valamint a baltával kergetést is a sértettnek tulajdonította. A durva szóváltásból brutális verekedés lett. A vádlottak több ízben közepes, illetve a közepest meghaladó erővel ököllel ütötték a sértetteket, illetve I. r. vádlott egy alkalommal fejbe rúgta K.T. sértettet. A verekedésnek a helyiek vetettek véget, akik kihívták a mentőket. A bántalmazás következtében a sértettek a legkülönfélébb töréseket szenvedték el, mely sérülések alklamasak lehettek volna az életveszélyes állapot kialakulására, büntetőjogi gyógytartamuk mindkét sértett esetében ténylegesen 3-4 hétre tehető. A sértettek maradandó fogyatékosságot nem szenvedtek, az eljárás során elfogadták a vádlottak bocsánatkérését.
 
Az ügyész súlyosítást kért, az I. r. vádlott és védője enyhítésért, a II. r. vádlott és védője  részbeni felmentésért és enyhítésért fellebbezett. Az  ítélet nem jogerős.
 
Budapest, 2017. szeptember 13.
 
Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály