Budapest Környéki Törvényszék - Elítélték a vonaton erőszakoskodó férfit

A Budapest Környéki Törvényszék büntetőtanácsa 2018. április 13-án  folytatólagos nyilvános tárgyalást követően hozott ítéletet annak a férfinak az ügyében, akit aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények elkövetésével vádolt a Pest Megyei Főügyészség.
 
A bíróság az ügyészi minősítést elfogadva, a vádlott cselekménye kapcsán az aljas indokból történő elkövetés mellett, a nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete minősített esetét is megállapította.
 
Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2015. július 17-én a hajnali órákban a Budapest-Nyugati pályaudvar és Szeged között közlekedő személyvonaton utazott. A vonaton a mosdóból éppen kilépő sértettet a vádlott visszatolta a helységbe, az ajtót bezárta és ott megkísérelte a  sértetten a nemi vágyát kielégíteni, miközben fojtogatni kezdte őt. A vádlott észlelve, hogy Vecsés megálló közeledik, felhagyott a sértett bántalmazásával, letépte az övtáskáját, kilépett a WC fülkéből és a megálló vonatról leugrott, majd futva elmenekült a helyszínről.
 
A törvényszék a vádlottat bűnösnek mondta ki emberölés bűntettének kísérletében és okirattal visszaélés vétségében, ezért őt halmazati büntetésül 10 év 6 hónap fegyházban letöltendő szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.
 
Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért, illetve téves minősítés miatt fellebbezett.
 
Az ítélet nem jogerős.
 
Budapest, 2018. április 13.
 
Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály