Budapest Környéki Törvényszék - Előzetes letartóztatás üzletszerűen elkövetett emberkereskedelem bűntette miatt

A Budakönyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2018. február 9-én elrendelte annak a férfinak az előzetes letartóztatását, akit kizsákmányolás céljából, üzletszerűen elkövetett emberkereskedelem bűntettével és más bűncselekménnyel gyanúsítanak.
 
L. E. D. gyanúsított unokatestvérét 2014 augusztusában kizsákmányolás céljából kiszállította Németországba, Nürnberg városba, ahol ezt követően a sértettet mintegy fél éven keresztül prostitúciós tevékenységre kényszerítette. A gyanúsított a sértett által végzett prostitúciós tevékenységből származó pénzt a sértettől minden esetben elvette és a saját megélhetésére fordította. Ezt követően 2015. elején a sértettet eladta egy társának. A sértettet megvásárló személy mintegy három hónapig prostituáltként dolgoztatta Nürnbergben a sértettet.  A sértett 2015. április-május hónapban ismeretlen körülmények közt visszakerült a gyanúsítotthoz, aki a kiszolgáltatott helyzetben tartott sértettet haszonszerzésre törekedve kizsákmányolás céljából eladta egy további társának. 
 
A gyanúsított 2015. szeptember 10-ét követően megismerkedett az 1998-ban született másik sértettel, akit színlelt szerelmi kapcsolattal elcsalt a verpeléti lakására. Ezt követően 2015. november 13-án a gyanúsított által kiszolgáltatott helyzetben tartott sértettet haszonszerzésre törekedve kizsákmányolás céljából leszállította Salgótarjánba és prostitúciós tevékenység céljából a sértettet eladásra kínálta, majd 200.000 forintért el is adta egy további társának.
 
A gyanúsítás tárgyát kimagasló tárgyi súlyú, társadalomra kiemelkedően veszélyes bűncselekmények képezik, mely cselekményekre előírt büntetési tételkeret, illetőleg a kiszabható halmazati büntetés mértéke megalapozzák azt a következtetést, hogy a szökés, elrejtőzés reális veszélye miatt a gyanúsított jelenléte az eljárási cselekményeknél a kényszerintézkedés alkalmazása nélkül nem biztosítható. Az elkövetni látszó cselekmények jellegére figyelemmel megalapozottan feltehető az is, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított különösen a tanúk befolyásolásával megnehezítené, veszélyeztetné a bizonyítást. A gyanúsítottat részben a gyanúsítás tárgyát képező cselekmény elkövetését követően 3 alkalommal ítélték el.
 
Mindezeket figyelembe véve a bíróság elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását az elsőfokú bírósági tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb egy hónapi időtartamra 2018. március 9-ig. A végzés ellen a gyanúsított és védője is fellebbezett.
 
Budapest, 2018. február 9.
Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály