Budapest Környéki Törvényszék – Felfegyverkezve, álarcban csak lopni indultak

A Budapest Környéki Törvényszék büntető tanácsa 2018. március 12-én folytatólagos és nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet azoknak a férfiaknak az ügyében, akiket Jelentős értékre, fegyveresen, csoportosan elkövetett rablás bűntettével és más bűncselekményekkel vádoltak.
 
Az ítéleti tényállás szerint a bűnözői életvitelt folytató vádlottak egymás ismerősei, 2010 év elején újabb vagyon elleni bűncselekmény elkövetését tervezték. Előzetesen felmérték a sértettek ingatlanát, majd megbeszélték a kivitelezés pontos részleteit. 2010. április 11-én az éjjeli órákban indultak el, menet közben magukhoz vettek fegyverutánzatokat, illetőleg kilétüket leplező maszkokat és kesztyűket. A III. r. vádlott a nála lévő eszközökkel az ingatlan bejárati ajtajából kiszakította a zárat és behatoltak az ingatlanba, az egyik sértett ezt észlelte és ahogy tudott ellenállt. Az V. r. vádlott a nála lévő fegyver markolatával ekkor fejbe verte a sértettet, majd az I. r. vádlott is csatlakozott társához és test szerte ütlegelni, rugdosni kezdték. Az I. r. vádlott a nála lévő késsel többször a bal karján megvágta a sértettet, miközben a pénzét követelte. Ekkor a másik sértett, egy 86 éves idős asszony is kijött a szobából, akit ököllel arcon vágtak úgy, hogy a földre esett. A ház helyiségeinek átkutatása során a vádlottak megtalálták és elvették az idős sértett 50.000 Ft készpénzét, valamint 50.000 Ft értékű karóráját és magukkal vitték a házban lévő bútorszéfet is, melyben több mint 11 millió forintnak megfelelő euró volt, majd távoztak a helyszínről. Az idős sértettek a durva bántalmazás következtében maradandó fogyatékossággal gyógyultak.
 
A bíróság a váddal megegyezően valamennyi vádlott büntetőjogi felelősségét megállapította. A vádbeli cselekmény elkövetése óta 8 év telt el, két vádlottat csak az Interpol segítségével sikerült azonosítani.
A bíróság bűnösnek mondta ki K. A I. r. vádlottat 1 rendbeli testi sértés bűntettében, 1 rendbeli magánlakássértés bűntettében, 2 rendbeli személyi szabadság megsértésének bűntettében, valamint 1 rendbeli rablás bűntettében. Ezért őt halmazati büntetésül 13 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.
A II. r. vádlottat a bíróság 1 rendbeli rablás, 1 rendbeli magánlaksértés és, mint felbujtó 1 rendbeli rablás bűntettében mondta ki bűnösnek. Őt a bíróság halmazati büntetésül 9 évi fegyházbüntetésre és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte.
A III. r. vádlottat a bíróság 1 rendbeli testi sértés, 1 rendbeli magánlaksértés, 2 rendbeli személyi szabadság megsértésének és 1 rendbeli rablás bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért őt halmazati büntetésül, mint többszörös visszaesőt 12 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.
A IV. r. vádlottat a bíróság szintén bűnösnek mondta ki valamennyi vádpontban és ezért 13 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.
A jelenleg ismeretlen helyen tartózkodó V. r. vádlottat halmazati büntetésül, mint többszörös visszaesőt 14 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre, mint főbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, miután valamennyi vádpontban bűnösnek mondta ki a bíróság.
A VI. r. vádlottat a bíróság 1 rendbeli lopás bűntettében mondta ki bűnösnek és ezért halmazati büntetésül 2 év börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte.
 
Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik felmentésért és enyhítésért fellebbeztek.
 
Az ítélet nem jogerős.
 
 
Budapest 2018. március 12.
 
Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály