Budapest Környéki Törvényszék - Magányos, idős férfit forgatott ki vagyonából a ceglédi nő

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2017. november 10. napján elrendelte annak a nőnek az előzetes letartóztatását, akit különösen nagy kárt okozó csalás bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsít a Készenléti Rendőrség Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztálya. 
 
R. T. M. megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2015. november 10. napját megelőzően megkereste a leromlott egészségügyi állapotú, magányos, egyedül élő, T. J. budapesti sértettet, akitől az ingatlan területére bebocsátást kért, közös ismerősökre hivatkozva beszélgetésbe kezdett, majd látva az idős, leromlott egészségi állapotú, de nagy értékű ingó, ingatlanvagyonnal rendelkező sértett önmagára utaltságát, a beszélgetés során Ceglédre hívta azzal a szándékkal, hogy a sértett állapotát kihasználva, számára átmenetileg jobb életminőséget biztosítva, teljes körű gondozást, tartást ígérve, azzal tévedésbe ejtve megszerezze a sértett házban lévő ingóságát, illetve a fenti ingatlant. A gyanúsított ismeretlen társaival az időskorú, állapotánál fogva a cselekmény elhárítására korlátozottan képes sértettet Ceglédre szállította. Egy kölcsön ingatlan egyik lakrészében helyezte el oly módon, hogy a sértettet a külvilágtól elzárta, telefonját elvette, a távolabbi, őt kis idő múlva kereső hozzátartozóktól elszigetelte. 2015 novemberétől kezdődően a sértett számlájára érkező juttatásokat – nyugdíj, hozzátartozók támogatása – felvette és önmaga, illetve családtagjai megélhetésére fordította. A sértett egészségi állapota folyamatosan romlott, a hozzátartozók folyamatosan próbálták vele telefonon a kapcsolatot felvenni. Így a gyanúsított először 2015. november 10. napjára keltezéssel hamis végrendelet készítésére bírta rá dr. T. Z. ügyvédet, mely szerint a sértett gyanúsított javára végrendelkezett ingó és ingatlan vagyona tekintetében. A sértett 2016. február 28-án bekövetkezett halálát követően R. T. M. gyanúsított a hamis végrendelet alapján lefolytatott hagyatéki eljárást követően öröklés jogcímén több ingatlan részbeni tulajdonjogát szerezte meg, majd ezeket értékesítette, illetve értékesíteni kívánta. 
 
A bíróság az ügyészi indítványt megvizsgálta és megalapozottnak ítélte, ezért a szökés és elrejtőzés, illetve a bűnismétlés veszélyére való tekintettel elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását az első fokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb egy hónapi időtartamra, 2017. december 10. napjáig.
 
Budapest, 2017. november 10.
 
Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály