Budapest Környéki Törvényszék – Pénzre volt szüksége, ezért bántalmazta az idős asszonyt a gyanúsított

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2018. március 12-én elrendelte annak a férfinak az előzetes letartóztatását, akit nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. 
 
A nyomozás adatai alapján a következő tényállás állapítható meg: az idős sértett a bűncselekmény idején dabasi házában lakott. S. B. gyanúsított hosszabb ideje ismerte látásból a sértettet. 2018. március 5-én a gyanúsított, akinek pénzre volt szüksége, a sértett háza előtt sétálva elhatározta, hogy bemegy oda pénzt szerezni. A becsukott, de be nem zárt kapun keresztül bement a telekre, majd a szintén becsukott, de be nem zárt ajtón belépett a házba. Itt összetalálkozott a sértettel, akit legalább 6-8 alkalommal megütött, összekötözte a kezeit és a lábait, majd a házból eltulajdonított legalább 1. 140. 000 Ft-ot. A megkötözött sértett testét másnap reggel találták meg rokonai. A sértett halálát a bántalmazása során kialakult sérülései okozták. 
 
A gyanúsított cselekménye nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének megállapítására alkalmas.
 
Tekintettel a bűncselekmény tárgyi súlyára és arra, hogy más büntetőeljárás is folyik a gyanúsított ellen, fennáll a veszélye annak, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén megszökne, illetve elrejtőzne és hogy szabadlábon hagyása esetén újabb bűncselekményt követne el. A 2018. március 10-én elfogott gyanúsítottat a bíróság meghallgatta, majd elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását az első fokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2018. április 12-ig.
 
A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett. A végzés nem jogerős de végrehajtható.
 
 
Budapest, 2018. március 12.
 
Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály