Budapest Környéki Törvényszék - Újabb előzetes meghosszabbítás elrendelése a gödöllői gázoló ügyében

A gödöllői férfi, aki alaposan gyanúsítható halált okozó közúti veszélyeztetés bűntette, és más bűncselekmények elkövetésével 2016. július 29. napjától előzetes letartóztatásban van. A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2017. július 27-i ülésén elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatásának ismételt meghosszabbítását. 
  
A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított rendszeresen fogyasztott bódulási célból nyugtatókat és kábítószert, melyekre alkoholt ivott. A cselekmény elkövetésének időpontjában is ezen szerektől befolyásolt állapotban volt, mikor meglátta a sértettet, aki a járó autóban hagyva a slusszkulcsot éppen a kaput nyitotta ki. A gyanúsított a gépkocsihoz ment, beült a vezetőülésbe, és hátramenetben visszakanyarodott az utcára. A sértett ezt észrevéve odarohant az autójához és belekapaszkodott az ablakba. A férfi a cselekmény ellenére nagy sebességgel megindult az autóval, majd behajtott az árokba és maga alá gyűrte a sértettet, aki a ránehezedő kocsi súlyától fulladásos halált szenvedett. A gyanúsított segítségnyújtás nélkül elhagyta a helyszínt. Elfogatóparancsot adtak ki a gyanúsítottal szemben, akit egy isaszegi kocsmában fogtak el.
 
A halált okozó közúti veszélyeztetés bűntette 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztéssel, a segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette 3 évig terjedő szabadságvesztéssel, az erőszakkal elkövetett jármű önkényes elvételének bűntette 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel, míg a bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény. 
 
A Budakörnyéki Járásbíróság az ügyészi indítványt megvizsgálta és arra a megállapításra jutott, hogy mind az előzetes letartóztatás elrendelésekor, mind pedig a meghosszabbításakor rögzített körülmények továbbra is fennállnak (az életvitel, a kábítószer- és gyógyszer, valamint alkoholfogyasztásra való hajlam, illetve a szökés-elrejtőzés veszélye), ezért elrendelte a gyanúsított előzetes  letartóztatásának ismételt meghosszabbítását az első fokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2017. szeptember 30-ig, illetve elutasította a védő által a 2017. július 11-én, az előzetes letartóztatás megszüntetése iránt előterjesztett indítványát. 
 
 
Budapest, 2017.  július 27.
 
Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály