Debreceni Ítélőtábla - Befolyással üzérkedés bűntette

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette tanácsa I.r. vádlott esetében a szabadságvesztés végrehajtásának próbaidejét 2 évre mérsékelte. II.r. vádlott esetében a pénzbüntetést 50.000.-Ft-ra csökkentette. Egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.
 
A megismételt eljárásban első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2017 májusában D. L. I. I.r. vádlottat befolyással üzérkedés bűntette miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 600.000.-Ft pénzbüntetésre ítélte. A bíróság a szabadságvesztés büntetés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. A törvényszék I.r. vádlottal szemben 300.000.-Ft vagyonelkobzást rendelt el. Ené G. K. II.r. vádlottat befolyás vásárlása bűntette miatt 120.000.-Ft pénzbüntetésre ítélte. E. R. III.r. vádlottat felbujtóként elkövetett befolyás vásárlása bűntette miatt 90.000.-Ft pénzbüntetésre ítélte. Az ítélet ellen az ügyész jelentett be fellebbezést I. és III.r. vádlottak terhére, büntetésük súlyosítása érdekében. A vádlottak és védőik enyhítésért, illetve felmentésért fellebbeztek.
 
A bíróság által megállapított tényállás szerint 2012 augusztusában II.r. vádlott domaházi egyéni vállalkozó ellen a szakhatóság adóellenőrzési eljárást kezdeményezett 2008-2011-es évekre vonatkozóan. II.r. vádlott III.r. vádlotton keresztül ismerkedett meg I.r. vádlottal, aki több éve ismert egy helyi pénzügyőr alezredest. 2012 novemberében I.r. vádlott többször is felajánlotta a segítségét II.r. vádlottnak abban, hogy ismerőse révén megtudhatják, hol tart az ellenőrzési ügy. Ezért 300.000.- Ft-ot kért a pénzügyőr ismerőse számára a segítségért cserébe. II.r. vádlott többször hárította az ajánlatot, azonban III.r. vádlott rábeszélte arra, hogy vegyék igénybe I.r. vádlott által felajánlott segítséget. Átadták a pénzt I.r. vádlottnak, aki azt a látszatot keltette, hogy az ismerősének, a vámtisztnek átadta a kért összeget. Ezt követően az ügy iránti érdeklődésükre minden alkalommal kitérő válaszokat kaptak I.r. vádlottól, illetve azt, hogy az üggyel kapcsolatban minden rendben van. 2013 júniusában, miután II.r. vádlott megtudta, ki az a vámtiszt, aki „segít” neki, felkereste a pénzügyőr alezredest, hogy megtudja mi a helyzet az ellenőrzésével kapcsolatban. A férfi közölte, hogy ugyan ismeri I.r. vádlottat, de évek óta nem látta, nem is beszélt vele. II.r. vádlott feljelentést tett I.r. vádlott ellen az Ózdi Rendőrkapitányságon. I.r. vádlott a pénzt soha nem adta át az alezredesnek, az adóhatósági eljárásról soha nem beszélt a férfinak.  I.r. vádlott következetesen tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését. 
 
Debrecen, 2017. november 13.
 
Debreceni Ítélőtábla Sajtóosztály