Debreceni Ítélőtábla - Bűnsegédként követte el az emberölést

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette tanácsa annyiban változtatta meg az elsőfokú bíróság ítéletét, hogy a vádlott bűncselekményét bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettének minősítette. Egyebekben helybenhagyta a Nyíregyházi Törvényszék ítéletét.
 
Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2017 februárjában S. A. vádlottat nyereségvágyból, társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt 13 év fegyházbüntetésre ítélte és 10 évre kiutasította Magyarország területéről. Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.
 
A bíróság által megállapított tényállás szerint a román állampolgárságú vádlott és ismeretlen társa vagy társai elhatározták, hogy a Kántorjánosiban élő M. Gy. és M. Gy-né sértettektől pénzt fognak eltulajdonítani. 2001. októberében, a késő esti órákban, átugrottak az ingatlan kerítésén, a házőrző kutyát megfojtották és az ajtót benyomva bejutottak a sértettek házába, ahol az idős férfit és feleségét bántalmazták, miközben pénzt követeltek tőlük. Az elkövetők a sértettek bántalmazását követően 400.000 Ft készpénzt magukhoz véve távoztak a lakásból. Másnap reggel a sértettek veje találta meg M. Gy. hason fekvő holttestét. Az idős férfi felesége később a kórházban belehalt a súlyos sérüléseibe.
 
Debrecen, 2017. december 6.
 
Debreceni Törvényszék Sajtóosztály