Debreceni Ítélőtábla - Fegyházban kell letölteniük büntetésüket

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Háger Tamás vezette tanácsa megváltoztatta az elsőfokú ítéletet: a szabadságvesztést mindkét vádlott esetében fegyházban rendelte végrehajtani. Egyebekben helybenhagyta a Debreceni Törvényszék ítéletét. 
 
Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2017 decemberében H. L. I.r. vádlottat, társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 5 év 4 hónap börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. L. R. II.r. vádlottat, társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt 4 év 6 hónap börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság I.r. vádlottal szemben csaknem 3 millió forint, II.r. vádlottal szemben 351.000.-Ft vagyonelkobzást is elrendelt. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek. 
 
A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak még Angliában egy internetes játékon keresztül léptek kapcsolatba egymással. II.r. vádlott hazaérkezését követően is folytatta kábítószer fogyasztását, I.r. vádlottól szerezte be a marihuánát, melyet részben maga fogyasztott el, részben pedig barátai körében értékesített. Az internetes játékfelületen keresztül egyeztették a mennyiséget, annak árát és az átvétel időpontját. II.r. vádlott minden esetben I.r. vádlott Dunaharasztiban lévő lakására utazott az anyagért. 2015 decembere és 2016 áprilisa között legalább 5 alkalommal vett át ilyen módon 1.800.000.-Ft értékű marihuánát I.r. vádlottól. 2016 májusában utazott újra egy nagyobb mennyiségért 1.050.000.-Ft értékben. II.r. vádlottat Debrecenben érkezésekor a Nagyállomáson igazoltatták a rendőrök és megtalálták nála a korábban vásárolt kábítószert. Ezt követően a rendőrök házkutatást tartottak mindkét vádlott lakásán és megtalálták a növényi származékokat, digitális mérleget, csomagolásra használt anyagokat illetve I.r. vádlott lakásán a vételár egy részét. II.r. vádlottnál egy Flóber kaliberjelű, működőképes forgópisztolyt is találtak, amely lőfegyvernek minősül, azonban II.r. vádlott nem rendelkezett lőfegyver-tartási engedéllyel. 
 
Debrecen, 2018. május 16.
 
Debreceni Ítélőtábla Sajtóosztály