Debreceni Ítélőtábla - Javítóintézetbe kerülnek az idős bácsit bántalmazó fiatalok

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2017 szeptemberében társtettesként elkövetett rablás bűntettének kísérlete, társtettesként elkövetett testi sértés bűntette miatt fk. B. R. K. I.r. vádlott 4 év javítóintézeti nevelését rendelte el. A bíróság társtettesként elkövetett rablás bűntettének kísérlete, társtettesként elkövetett testi sértés bűntette miatt fk. H. N. II.r. vádlottat 4 év fiatalkorúak börtönbüntetésére és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Fk. H. Gy. III.r. vádlottat társtettesként elkövetett rablás bűntettének kísérlete, társtettesként elkövetett testi sértés bűntette és személyi szabadság megsértésének bűntette miatt 5 év fiatalkorúak börtönbüntetésére és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. Társtettesként elkövetett rablás bűntettének kísérlete, társtettesként elkövetett testi sértés bűntette miatt Fk. H. Zs. IV.r. vádlott 4 év javítóintézeti nevelését rendelte el. Az ítélet ellen II., III. és IV.r. vádlott enyhítésért fellebbezett.
 
A bíróság által megállapított tényállás szerint az I., II., és IV. r. vádlottak 2015 szeptemberében egy felsőzsolcai gyermekotthonból az esti órákban engedély nélkül távoztak, majd találkoztak társukkal, a III. r. vádlottal, és céltalanul csavarogni indultak. A sértett háza előtt hangoskodtak, amikor szóváltásba kerültek a 70 éves sértettel. A vitát követően tovább indultak, azonban nem sokkal később megegyeztek abban, hogy bemennek a sértett házába, és elhozzák az ott található értékeket. A vádlottak a kerítésen átmászva jutottak be a sértett portájára, bementek a házba, az alvó sértettet lelökték az ágyról, és ütlegelni kezdték, miközben felszólították, hogy az értékeit adja át. A sértett többször elmondta nekik, hogy nincs semmilyen értéke, és kérlelte őket, hogy hagyják el otthonát. Miután a házat átkutatva sem találtak értéktárgyakat, felhagytak a bántalmazással. A III. r. vádlott távozásuk előtt a földön fekvő mozgásképtelen sértettet a csuklójánál szorosan megkötözte, aki két napon keresztül magatehetetlenül a földön feküdt, ismerősei találtak rá. A sértett a fejét ért ütések és rúgások következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett. 
 
A Debreceni Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette tanácsa helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét. Az ítélőtábla nem látott indokot a fellebbezéssel érintett vádlottak egyikénél sem az enyhítésre. Bár csökkent az életellenes cselekmények száma az ítélőtábla illetékességi területén, azonban az idősebb korú sértettek sérelmére elkövetett cselekmények száma főleg a kisebb településeken érezhetően nőtt. A társadalom védelmét pedig nem elég önmagában nevelő célzatú döntésekkel biztosítani, szükség van a szigorúbb szankciókra. Az ítélet jogerős.