Egri Törvényszék - Előkészítő ülést tartott a törvényszék az emberölés kísérlete miatt indult ügyben

Nyilvános előkészítő ülést tartott 2018. november 8-án az Egri Törvényszék az Sz. A. vádlott ellen emberölés kísérlete miatt indult büntetőügyben. Az ügyészség a vádlottat emberölés bűntettének kísérletével vádolja.
 
A vádirati tényállás szerint a vádlott fiának 2017 júliusában egy másik büntetőügyben tartott tárgyaláson terheltként kellett megjelennie. A vádlott tartott attól, hogy a bíróság a fiát nem hagyja szabadlábon, ezért a vádlott aznap idegesen viselkedett, italozott, és mások előtt azzal fenyegetőzött, hogy a sértettet még aznap le fogja szúrni. A vádlott a sértettre azért haragudott, mert az általa befolyásos személynek tartott sértett, noha a vádlott szerint lehetősége lett volna rá, mégsem tett semmit a fia érdekében. A sértett ezen fenyegetésekről az ismerősei útján értesült, azonban azt nem vette komolyan. Napközben a vádlott a saját házában is felkereste a sértettet azért, hogy a fia érdekében személyesen beszéljen vele, a sértett azonban erélyesen elküldte a vádlottat. Ekkor a vádlott fenyegető kijelentések kíséretében távozott, hazament, ahol magához vette a falon dísztárgyként elhelyezett kardot, és azt a ruházatába rejtette, majd gyalogosan a faluba indult. 15 óra körül a vádlott észrevette a saját személygépkocsijával az egyik útszakaszon várakozó sértettet. A vádlott odament a járművében ülő sértetthez, és azt mondta neki, hogy „nem viccel, ha kell, levágja a fejét”. A sértett ezt a fenyegetést sem vette komolyan. Ekkor a vádlott elővette a ruházatába rejtett 70 centiméter pengehosszúságú kardot, és azzal a leengedett szélvédőn benyúlva a sértett nyaka irányába vágó-metsző mozdulatot tett. A mozdulatot észlelő sértett védekezésképpen maga elé kapta a bal karját, egyúttal az automata sebességváltós autónak gázt adott, és elhagyta a helyszínt. A vágás a sértett bal alkarját érte, és nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozott, azonban reálisan fennállt életveszélyes, vagy akár halálos eredménnyel járó sérülés lehetősége is, melynek létrejöttét a sértett védekező mozdulata háríthatta el.
 
Az új büntetőeljárási törvény értelmében minden büntetőügyben a vádemelést követően a tárgyalás előkészítése érdekében kötelező előkészítő ülést tartani. Az előkészítő ülés nyilvános, azon az ügyész ismerteti a vád lényegét, megjelöli a bizonyítékait, valamint a vádlott beismerése esetére indítványt tesz a büntetés nemére és mértékére is. Amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a terhére rótt cselekmény elkövetését a vádirat szerint elismeri, és a tárgyaláshoz való jogáról lemond, a bíróság a beismerő nyilatkozatát elfogadhatja, ebben az esetben már az előkészítő ülésen ítélet születhet.
Jelen ügyben Sz. A. vádlott az előkészítő ülésen nem tett beismerő vallomást, a terhére rótt bűncselekmény elkövetését nem ismerte el. A bíróság az ügyet az előkészítő ülésen nem tudta befejezni, nyomban tárgyalást tartott, és kihallgatta a vádlottat, aki vitatta azt, hogy a cselekmény a vádiratban foglaltak szerint történt volna, és részletes vallomást tett. 
 
A tárgyalás 2019 januárjában további tanúk kihallgatásával fog folytatódni.
 
Eger, 2018. november 08.
 
Egri Törvényszék Sajtóosztály